Monday, July 15, 2024

Velika večina zdravil v mleku sicer ne dosega koncentracij, ki bi pri dojenčku zadostovale za običajni učinek zdravila, lahko pa vseeno delujejo škodljivo, povzročajo neželene stranske učinke ali preobčutljivostno reakcijo.


V prvih mesecih življenja dojenčki še nimajo razvitih vseh lastnih presnovnih procesov, zato prejetega zdravila ne izločajo ustrezno in se jim začne kopičiti v telesu. Morebitno tveganje za dojenčka zaradi uživanja zdravil doječe matere se z njegovo starostjo običajno zmanjšuje, razen izjem. Tudi materino mleko se spreminja glede na dojenčkovo starost in s tem tudi vezava zdravil.

Manj problematično je enkratno ali občasno jemanje zdravil, ker ga lahko mati prilagodi, bodisi da ga vzame takoj po dojenju bodisi med daljšimi dojilnimi presledki (npr. ko otrok spi). Tako doseže, da največje koncentracije zdravila v njenem telesu ne sovpadajo s časom dojenja.

Pri kroničnem jemanju zdravil prilagajanje ni izvedljivo, zato je treba še toliko bolj kritično oceniti tveganje za dojenčka. Ves čas se moramo zavedati, da večine raziskav o varnosti posameznih zdravil za dojenčka niso opravili in da o varnosti uporabe lahko sklepamo po znanih primerih ob daljši uporabi zdravila oziroma po podatkih iz raziskav pri doječih živalih. Zato starejša zdravila z več izkušnjami laže ocenjujemo in uvrščamo med relativno varna, kot novejša, ob katerih zaradi pomanjkanja ustreznih podatkov dojenje odsvetujemo.

Znanih je tudi nekaj skupin zdravil:

  • zdravila za zdravljenje raka,
  • bromokriptin,
  • ergotamin,
  • litij,
  • zdravila z jodom, zlatom, radiofarmaki

pri katerih jemanju absolutno odsvetujemo dojenje, ker lahko močno vplivajo na otrokovo zdravje.

Nekatera zdravila tudi vplivajo na izločanje mleka, ki ga lahko povečajo ali zavrejo.

Tudi nekatere učinkovine, ki se nahajajo v živilih, prehajajo v materino mleko in lahko vplivajo na otroka. Doječe matere naj bi zato popile le zmerne količine pijač, ki vsebujejo kofein, in se izogibale pitju alkoholnih pijač.

Heroin prehaja v materino mleko in lahko pri otroku povzroči odvisnost. Metadon iz materinega mleka pri zasvojenem otroku preprečuje abstinenčne krize.

Nikotin tudi prehaja v materino mleko, pri otroku lahko povzroča bruhanje, drisko, nemir. Uživanje nikotina tudi zmanjša mlečnost.

Pripravili:
Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije ob Dnevu slovenskih lekarn 

Vir: Mariborske lekarne

 

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Povezanost neplodnosti in mlečne maščobe?

13 junija, 2012 0