Saturday, April 13, 2024

Za ženske je v celotnem rodnem obdobju zelo pomembno, da med jemanjem zdravil vedo, če so noseče. Ugotavljanje nosečnosti je pomembno, ker se večina organov pri zarodku izoblikuje v prvih desetih tednih nosečnosti (računano od prvega dneva menstruacije).


Z njihovim stanjem naj bo seznanjen zdravnik, ki ji je predpisal zdravljenje z zdravili. Ženske, ki jemljejo zdravila kronično zaradi sladkorne bolezni, epilepsije, visokega krvnega tlaka, naj nosečnost načrtujejo ali se pravočasno posvetujejo z zdravnikom, da jim bo uvedel zdravila, ki so v nosečnosti dovoljena.

Tudi pri jemanju zdravil, ki so dosegljiva brez recepta, naj se o varnosti uporabe nosečnica predhodno posvetuje s svojim izbranim ginekologom, ki najbolje pozna njeno stanje, ali s farmacevtom v lekarni.

Uživanje nekaterih zdravil (izotretinoina, natrijevega valproata) lahko vpliva na razvoj ploda ali samo nosečnost. Če določena snov prehaja skozi posteljico v plod in mu povzroča škodo, pravimo, da deluje teratogeno.

Ob pitju več kot štirih kozarcev alkoholne pijače dnevno (en kozarec pomeni 3 dcl piva, 1 dcl vina ali 0.3 dcl žgane pijače) je plod okvarjen in kaže znake alkoholnega sindroma. Posledice se pokažejo v razvoju plodovih organov (npr. na srcu), okončinah in potezah obraza ter tudi pri poznejšem duševnem razvoju otroka.

Glede na možno stopnjo tveganja za plod in za materino zdravje delimo po lestvici FDA zdravila na pet skupin, določenih glede na izkušnje in spoznanja, ki za posamezna zdravila/učinkovine obstajajo. Pri predpisovanju zdravila je treba poleg ocene tveganja za plod upoštevati tudi resnost zdravstvenega stanja nosečnice.

A – Raziskave pri nosečnicah niso pokazale škodljivosti zdravila za plod niti v prvem trimesečju niti v poznejšem obdobju nosečnosti. Tako zdravilo velja za varno (penicilin, levotiroksin).

B – raziskave na živalih niso pokazale škodljivega delovanja na plod, niso pa opravili ustreznih preiskav pri nosečnicah. Pri uporabi zdravila obstaja le malo verjetno tveganje (cefalosporini).

C – Raziskave na živalih so pokazale tveganje za plod, pri nosečnicah pa ustreznih preiskav niso opravili. Zdravilo je med nosečnostjo v določenih primerih kljub morebitnemu tveganju dovoljeno uporabljati (nifedipin).

D – Znano je, da zdravilo učinkuje na človeški plod, vendar pri odločanju za uporabo zdravila v določenih primerih korist za zdravje nosečnice prevladuje nad tveganjem za plod (natrijev valproat, streptomicin, tetraciklini, enalapril).

X – raziskave na živalih in tudi pri ljudeh so pokazale, da zdravilo deluje škodljivo na plod (povzroča okvare) ali pa ima takšne stranske učinke (npr. povzroči splav), da je tveganje za njegovo uporabo v času nosečnosti preveliko. Uporaba zdravil med nosečnostjo zato ni dovoljena (izotretinoin, kinin, etanol, kumarini, danazol, talidomid).

Če ženske uporabljajo zdravila z dokazanim škodljivim delovanjem na plod (npr. nekatera zdravila: proti aknam ali luskavici, za zdravljenje epilepsije, hormonska zdravila, zdravila proti strjevanju krvi,…) morajo imeti zanesljivo kontracepcijo. Pri jemanju izotretinoina velja kontracepcija tudi za bodoče očete.

Kajenje povzroči zastoj rasti ploda. Otroci, ki imajo značilno manjšo porodno težo, pozneje v življenju pogosteje zbolevajo za sladkorno boleznijo in srčnožilnimi boleznimi.

Marihuana lahko okrepi delovanje drugih teratogenov. Pri otrocih, katerih matere so kadile marihuano v nosečnosti, je več levkemij. Nosečnice, ki so jemale heroin, so rodile značilno več otrok z napakami. Kokain lahko povzroči prezgodnji porod, prezgodnje ločevanje posteljice ter celo smrt matere. Kokain je tudi teratogen. Ob metadonu ni opisanih več napak plodov.

Ob zanositvi do 8. tedna morajo nosečnice jemati 400 mcg folne kisline. Tako je za več kot 70 odstotkov manj napak živčne cevi (kot sta vodenoglavost, odprta hrbtenica s poškodbami hrbtenjače). Ker traja ob izostanku menstruacije nosečnost že 14 dni, naj bi vse ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije, jemale folno kislino. Nosečnice s sladkorno boleznijo, epilepsijo in drugo kronično boleznijo morajo jemati desetkrat večji odmerek folne kisline, to je 4 mg do konca nosečnosti.

Pripravili:
Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije ob Dnevu slovenskih lekarn

Vir: Mariborske lekarne

Naslednji prispevek

Zunanji obrat ploda na glavico

13 junija, 2012 0