Wednesday, May 29, 2024

Kolikokrat ste slišali prijatelja ali znanca, kako je odločno zavzel stališče: "Kar naj me boli, ne želim se zastrupljati s temi tabletami." Kolikokrat ste se tudi sami raje odločili za čaje ali rastlinske pripravke kot za sintetična zdravila? Od kod torej nezaupanje v varnost zdravil?


Dejstvo je, da je zdaj zaupanje v zdravila manjše kot kdajkoli prej. Razlog za to je najbrž v stihijskem predpisovanju zdravil, brez natančne diagnoze in brez prave ocene nevarnosti. Po nekaterih raziskavah vsako leto v ZDA umre 100 tisoč, še 2,1 milijona ljudi pa je ogroženih zaradi nevarnih kombinacij zdravil škodljivih interakcij. Če k temu dodamo tudi napake pri predpisovanju, številne neželene učinke in neupoštevanje izrecnih previdnostih ukrepov, je jasno, da so razmere več kot resne. Hkrati si nekateri krogi prizadevajo za čim hitrejše izločanje starih, preizkušenih zdravil in množično uvajanje novih, ne dovolj znanih zdravil. Obstaja rek, po katerem dober zdravnik nikoli ne bo prvi začel uporabljati novo zdravilo, niti ne bo zadnji obupal nad starim. Potrebna je prava mera. Stari Grki so zdravilo imenovali pharmacon. Zanimivo in lucidno je, da ta beseda hkrati označuje tudi strup. Ob svitu nove dobe je švicarski učenjak Paracelsus dejal, da je odmerek tisto, kar razlikuje zdravilo od strupa. Imel je prav in ima še vedno prav.
Kakorkoli že, zdravila pomagajo samo, če jih pravilno uporabljate.

Ena od velikih težav pri predpisovanja zdravila je nepoznavanje interakcij zdravil. Kombiniranje zdravil je včasih nadvse koristno in celo nujno. To zlasti velja za kombinacije zdravil za znižanje krvnega tlaka. Težave nastanejo, ko več zdravnikov prepisuje enemu bolniku zdravila za različne ali isto bolezen, pri čemer so najbolj ogroženi starejši bolniki, ali ko oseba na lastno pest jemlje zdravilo, ki ji ga zdravnik ni predpisal. Najnevarnejše je poslušati "nasvete" nestrokovne ali "dobronamerne" osebe in na njeno prigovarjanje vzeti zdravilo, ki vam ni bilo predpisano.

Zakaj so nenadzorovane kombinacije zdravil nevarne?

Zdravilo v telesu deluje v zelo majhni količini. Nekatera zdravila vsebujejo komaj nekaj tisočin grama aktivne snovi. Učinek zdravila je pogosto seštevek zelo zapletenih mehanizmov v telesu. Ko v tako občutljiv sistem pride še eno zdravilo, utegneta vplivati eno na drugo. Pri tem pogosto prihaja do neželenih pojavov, ki lahko ogrozijo ozdravitev bolezni. Včasih se lahko pojavijo tudi povsem nepričakovani učinki, ki utegnejo ogroziti zdravje. V vsakem primeru je nepremišljeno kombiniranje zdravil zelo nevarno in prav nič ni vredno, da bi postavili svoje zdravje na kocko.

Najbolj ogrožene so osebe, starejše od 50 in mlajše od 18 let. Še posebno so ogrožene osebe, ki se redko odpravijo k zdravniku, zdravstvene težave pa rešujejo tako, da se podajajo v različne lekarne, pri čemer farmacevt nima popolnega vpogleda v vsa zdravila, ki jih takšne osebe uporabljajo. Izredno ogrožene so osebe, ki jemljejo zdravila na tuje nagovarjanje.

Nekatere bolezni, ki jih zdravijo z zdravili, ki pogosteje stopajo v medsebojno delovanje z drugimi zdravili, so:
– aplastična anemija (slabokrvnost),
– AIDS (okužba s HIV),
– astma,
– avtoimunske motnje (revma, artritis ipd.),
– bolezni jeter,
– bolezni prebavnega trakta (ulkus, gastritis ipd.),
– bolezni srca in ožilja (visok krvni tlak, ateroskleroza, angina pektoris),
– bolezni ščitnice,
– diabetes,
– duševne bolezni (shizofrenija, depresija ipd.),
– epilepsija,
– okužbe,
– pljučne bolezni,
– srčna aritmija.

Če imate katero od navedenih bolezni, ne pozabite, da spadate v visoko rizično skupino ogroženih zaradi škodljivih interakcij zdravil.

Zdravstveni delavci se večinoma zavedajo tega problema, toda pogosto se ne morejo pravočasno odzvati. Večina zdravnikov je namreč preobremenjenih, da bi po klasični poti izpraševali vsakega bolnika posebej. Prav tako jih ne skrbi interakcija zdravil, saj jim ne poveste, kaj vse jemljete. Povedati je tudi treba, da je škodljivih interakcij kar veliko (samo tistih pomembnejših je približno 8000), zato je njihovo poznavanje zelo zahtevno. Nova zdravila prihajajo na trg tako hitro, da se zdravniki o njih niti ne utegnejo podrobno poučiti.
V lekarnah so razmere še bolj zapletene. Farmacevti le redko vedo, katera zdravila jemljete. Poleg tega so farmacevti obremenjeni zaradi velikega števila bolnikov, ki se zelo kratek čas zadržujejo v lekarni. Nadalje, če kupite zdravila v različnih lekarnah, nimajo popolnega uvida v vaše zdravje. Farmacevti pogosto ne poznajo niti zgodovine vaše bolezni.
Kljub vsej etičnosti in dobri volji vas zdravstveni delavci težko zavarujejo po klasični poti, s preučevanjem podatkov v knjigah in priročnikih.

Ali obstaja izhod?

Ker so podatki o interakcijah zdravil zelo številni, nam lahko pri tem pomaga samo moderna računalniška tehnologija.
V 250 lekarnah po Hrvaškem so nedavno vgradili program Interakcije zdravil, ki vsebuje podatke o večini interakcij zdravil in podatke o njihovi pravilni uporabi. To uporabnikom omogoča, da preverijo, ali je kombinacija zdravil, ki jih jemljejo, nevarna ali ne. Ponuja jim tudi priložnost, da preverijo varnost zdravljenja. Če ima lekarna takšen program, lahko zaprosijo, naj farmacevt preveri potencialne interakcije. Zdravstveni delavec bo na osnovi teh podatkov lahko resnično ocenil morebitne nevarnosti. Poleg tega program oskrbuje zdravstvenega delavca s številnimi drugimi podatki, saj vsebuje izbirne podatke proizvajalca o zdravilu: kdaj določenega zdravila ne gre uporabljati, v kakšnem odmerku in kdaj ga je treba jemati, kakšni neželeni učinki se lahko pojavijo in koliko časa trajajo ipd.

Program Interakcije zdravil je pravzaprav velika enciklopedija o zdravilih. Vsebuje tudi podatke o nekaterih zdravilih, ki jih uporabljajo izključno v bolnišnicah, a tudi o najnovejših zdravilih, ki so šele registrirana. Podatki so strokovni, tako da je za njihovo tolmačenje potreben strokovni delavec.

Najpomembnejše je, da je računalniško preverjanje interakcije zdravil brezplačno. Zdravstveni delavec mora poskrbeti za vaše zdravje, informiranje bolnika o pravilni uporabi zdravila pa je temeljna naloga zdravstvenega delavca.

Tudi sami lahko veliko naredite, če se želite zavarovati, in sicer:
– Imejte nadzor nad zdravili, ki jih jemljete.
– Skrbno preberite navodila o zdravilih in če jih ne razumete, prosite farmacevta ali zdravnika, naj vam jih razloži.
– V nobenem primeru ne smete na lastno odgovornost, brez zdravnikovega vedenja uporabljati zdravila, ki vam ga priporočajo znanci, češ da je njim pomagalo.
– O zdravilu vprašajte farmacevta in zdravnika, ki uporabljata računalniški program in podatkovne zbirke o interakcijah zdravil

In ne pozabite: zdravilo ni samo tista kapsula, tableta ali sirup. Zdravilo je predvsem točna in pravočasna informacija, nasvet o pravilni uporabi. Samo tako bo zdravilo tudi ostalo zdravilo in ne bo postalo strup.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Zobozdravniki bi lahko odkrivali raka dojke

13 junija, 2012 0