Saturday, February 24, 2024

Zato je upravni odbor ZZZS na včerajšnji seji zadolžil strokovno službo, da še naprej spremlja ceno zdravil. V Sloveniji se cene zdravil določa v primerjavi s povprečjem cen v Nemčiji, Franciji in Italiji. Tako originalna zdravila ne smejo presegati 85 odstotkov povprečja cene v omenjenih državah, generična zdravila pa ne smejo biti dražja kot 95 odstotkov povprečja med najcenejšimi zdravili.


Avstrija naj bi zamenjala Italijo

Ko so na oddelku za zdravila ZZZS sami poiskali podatke – tisti, ki jim jih je doslej posredovala Agencija za zdravila so bili po njihovem mnenju mnogokrat nepopolni in neredni – pa so samo za zdravila za zmanjšanje ravni holesterola in serumskih lipidov v krvi, za zdravljenje razjed želodca in dvanajsternika, za premagovanje težav z nespečnostjo in za zniževanje krvnega tlaka zgroženo ugotovili, da so v enem letu namesto 11 zanje plačali 13 milijard tolarjev. To informacijo je hkrati z novimi izhodišči za pravilnik za določanje cen obravnaval na včerajšnji seji upravni odbora ZZZS. Po novih izhodiščih naj bi med referenčnimi državami za določanja povprečja cen zdravil Avstrija zamenjala Italijo, ker ima preglednejše strukturirane cene. V Sloveniji po novem predlogu cene zdravil ne bi smele presegati najnižje cene v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Odslej naj bi bolj pozorno spremljali podatke o cenah in poenostavili posredovanje podatkov med zavezanci, Agencijo za zdravila in ZZZS.

Pravilnik so na ZZZS pripravili ob podpori ministra Andreja Bručana, ki je tudi pristojen za sprejem spremembe pravilnika, ki ga morajo, kot so sporočili z ministrstva, uskladiti še z Agencijo za zdravila. Na ministrstvu za zdravje predvidevajo, da bi bil novi pravilnik o oblikovanju cen zdravil lahko pripravljen v 14 dneh.

Pristojnosti so jasne

O tem močno dvomi Simona Škerjanec, vodja sektorja za farmakoekonomiko Agencije za zdravila in medicinske pripomočke: "Zelo sem skeptična, da bi to lahko pripravili v tako kratkem času. Odločitev pa je seveda na strani ministra. V komisiji za pripravo tega pravilnika so predsednik komisije za razvrščanje zdravil na liste prof. dr. Pavle Poredoš, dr. Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila na ZZZS in dr. Stanislav Primožič, direktor Agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Kolikor vem, dlje od forme niso prišli. Ustavili so se ravno pri poenostavitvi tega postopka. Državna uprava, kjer se odloča o upravnem postopku, ne sme poenostaviti toliko postopkov, da bi s tem zmanjšala pravno varnost predlagateljev. Zato je naše mnenje, da predlog, kot smo ga videli, ni usklajen z glavno zakonodajo, ki določa to področje, in tukaj smo se ustavili."

Po njenem mnenju si na ZZZS želijo razpolagati z nekaterimi podatki, ki niso v njihovi pristojnosti. "Agencija za zdravila je pristojna za določanje cen, ZZZS pa za razvrščanje zdravil na liste, zato kolegom iz ZZZS ni treba poznati celotnega našega dela in jim ga ni treba nadzirati," je še povedala Škerjančeva. Nobenega komentarja nam ni hotel dati dr. Jurij Fürst, saj je po njegovem mnenju edini pristojen za dajanje izjav minister Bručan, ki pa je bil včeraj službeno v Bruslju.

Predlagane spremembe pravilnika, če bodo sprejete, pa bodo očitno posegle tudi v zaslužke proizvajalcev zdravil in veledrogerij.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mesec in pol po smrti rodila zdravo deklico

13 junija, 2012 0