Sunday, April 21, 2024

Britanska vlada objavlja, da so se uporabniki Champixa, ki je evropska različica ameriškega zdravila proti kajenju Chantixa, pritoževali nad nevarnimi stranskimi učinki povezanimi s tem zdravilom, med njimi tudi z željo po samomoru, objavlja portal Aboutlawsuits.


Zdravili Chantax in Champix, ki ju izdeluje Pfizer, vsebujeta farmacevtsko sestavino vareniciline tartrate, ki blokira nikotinske receptorje v možganih. Zdravilo deluje tako, da prepreči zadovoljstvo, ki ga nudi nikotin in pomaga pri prenehanju kajenja.

Stranski učinki zdravila

V ZDA so stranski učinki zdravila povezani z nevarnimi in potencialno nevarnimi situacijami za življenje, vključno s samomorom, poskusom samomora, ter nenavadnim obnašanjem. Mnogi uporabniki zdravila so se pritoževali nad nastankom diabetesa, agresivnim obnašanjem in izgubo zavesti, ki lahko pripelje do resnih nesreč in poškodb.

Žrtve stranskih učinkov

Prah okoli zdravila se je dvignil leta 2007, ko je ameriški FDA (Food and Drug Administration) naročil raziskavo 39 samomorov in 500 prijav zaradi sprememb v obnašanju, ki so jih povezovali z uporabo Chantaxa.

Od takrat je FDA od proizvajalca zahtevala, da na embalažo doda opozorilo z mogočimi stranskimi učinki zdravila.

Mnogo ljudi, ki je zaradi jemanja Chantaxa poskušalo narediti samomor in se pri tem hudo poškodovalo toži Pfizer, ker jih ni opozoril na stranke učinke zdravila.

Podatki britanske Agencije za zdravila uporabo Chantaxa povezujejo z najmanj 24 smrtnih primerov, od tega deset samomorov. Poleg tega se je 213 ljudi pritoževalo nad suiciadnimi mislimi, 407 pa jih je med jemanjem zdravila prijavilo depresijo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kajenje poslabšuje simptome PMS-a

13 junija, 2012 0