Thursday, April 25, 2024

Kaj je seneni nahod?

 
To je sezonska oblika alergijskega rinitisa. Simptomi vključujejo srbečico, rdeče boleče oči, pogosto kihanje, sinusno vnetje in neprestano izločanje nosne sluznice. Prav tako lahko povzroči utrujenost in razdražljivost. V primeru da je vaš otrok nahoden, se najprej poskusite izogibati pelodu spomladi. Naj ne hodi na območja kjer je veliko cvetnega prahu, še posebej ne zjutraj in zvečer, ko je zrak najbolj nasičen s pelodom. Pomagalo bo, če si bo splakoval obraz s hladno vodo in oči spiral s čajem.
 


Kaj lahko poskusite?

Na oči si lahko date (sebi ali bližnjim) aloe vera gel ali pa ohlajene vrečke čaja, ki naj bi omilile srbenje in rdečico. Nekaterim pomaga pitje meda, raztopljenega v vodi, en mesec pred sezonskih cvetenjem. Temu napitku lahko dodate tudi nekaj limoninega soka.
 

Pomaga lahko tudi primerna prehrana

Veliko simptomov senenega nahoda lahko odpravimo ali vsaj zdravimo s pravilno prehrano. Poskušajte vključiti naslednja živila:  
• Česen pomaga zmanjšati izločanje nosne sluznice. Pojejte en surov strok na dan, lahko ga nasekljate in vmešate v že pripravljeno hrano.
• Živila bogata z beta karotenom, kot so rdeče in oranžno sadje in zelenjava.   
• Temno zelena živila so koristna, saj pomagajo izločati toksine iz telesa. Morske alge so še posebej koristne zaradi njihove visoke vsebnosti mineralov.
 

Aromaterapija

 

Preizkusite tradicionalna, pomirjujoča eterična olja, kot so sivka in kamilica. Opazujte otroka, katero olje je mu najbolj pomaga. Olja se lahko uporablja tudi pri masaži, potrebnih je le nekaj kapljic ali pa kanite kapljico ali dve na robec in vdihavajte.
 

Ajurveda

 
Kot najstarejša znanost zdravljenja alergij je Ajurveda zagovornica naravnega zdravljenja, z namenom, da bi dosegli fizično, čustveno in duhovno ravnovesje. Ajurveda nam ponuja dosti načinov, da izboljšamo počutje tistih, ki trpijo za senenim nahodom.
 
Standardno pri zdravljenju alergij je uporaba antihistaminikov in čeprav so zdravila ponavadi učinkovita, imajo tudi veliko neželenih stranskih učinkov kot so zaspanost, slabost in oslabljen imunski sistem. Zdravila lahko ob daljši uporabi postanejo neučinkovita. Ajurveda lahko ponudi naraven način blaženja alergij brez negativnih posledic za telo.  
 
Ajurveda je starodavna znanost o življenju, ki se osredotoča na sožitje z naravo in izvira iz Indije. Torej, kako preživeti alergijske sezona na naraven način?
 
• Uživanje kuhane in lahko prebavljive hrane, mleko pijte le v manjših količinah in se izogibajte pšeničnih jedi.  
• Uživanje ekološko pridelanega sadja in zelenjave, predvsem pomaranče, redkev, papriko in česen.  
• Ustvarite svoje zeliščne čaje, ki vsebujejo ingver, kumino in cimet in popijte 5-6 skodelic na dan.  
• Kozarec tople vode z limoninim sokom in žličko medu je koristna pijača.  
• Nanesite tanko plast mandljevega, kokosovega ali sezamovega olja okrog nosu in ga nežno vtrite v kožo.  
• Izogibajte se zamrznjeni hrani in ledeno hladnim pijačam, vključno z alkoholom.  
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Slabi učitelji zavirajo dobre učence

13 junija, 2012 0