Wednesday, April 24, 2024

V kolikor bodo nadaljnje raziskave trditve potrdile, bo imikvimod odlična alternativa kirurškemu posegu, je dejal dr. Christoph Grimm iz Medicinske fakultete na Dunaju.


Njegova ekipa je po naključnem vzorcu izbrala skupino 59 žensk, ki so prejemale imikvimod in skupino žensk, ki je prejemala placebo. Vse ženske so bile okužene z onkogenimi tipi HPV virusov.

Po šestnajstih tednih so raziskovalci potrdili histološki umik (na CIN 1 ali manj) pri 73% pacientkah z imikvimodom, v primerjavi z 39% pacientk v placebo skupini (p=0,009). »V NNT (število pacientov, ki so potrebni zdravljenja – number needed to treat) bi to pomenilo 2,9 za doseganja histološke regresije,« so avtorji zapisali v reviji Obstetrics & Gynecology.

Stopnja HPV klirensa – čiščenja virusa, je bila v skupini zdravljeni z imikvimodom 60%, v placebo skupini 14% (p<0,001).

Pri 47% aktivno zdravljenih žensk se je pojavila celotna remisija, ki je v kontrolni skupini ni bilo zaznati.

»Prvi rezultati so vzpodbudni. Učinkovitost vaginalet imikvimoda pri ženskah s CIN2/3 je zalo visoka,« je dejal dr Grimm.

Dvajset žensk je bilo zaradi prisotnosti CIN2/3 napoteno na kirurški poseg. Tri ženske v kontrolni skupini (5%) in niti ena v zdravljeni skupini, je imelo mikroinvazivni karcinom.

Dosedanje zdravljenje CIN lahko vpliva na plodnost in izid nosečnosti.

Avtorji pravijo, da je imikvimod varno zdravilo, ki ne povzroča hujših stranskih učinkov.

Na podlagi teh rezultatov nameravajo avtorji izvesti veliko raziskavo, kjer bodo zdravljenje z imikvimodom primerjali s konizacijo (ženske c CIN 1 (NCT01283763)).

Raziskavo je naročila MEDA Pharmaceuticals, ki pod imenom Adara v Evropi zastopa imikvimod.

Pojasnilo:

Popoln NNT je 1 – vsakemu pacientu se ob zdravljenju stanje izboljša, vendar nobenemu v kontrolni skupini. Višji kot je NNT, manj je zdravljenje učinkovito. Vrednosti NNT pa niso samo številčne. NNT 2-5 velja za učinkovito zdravljenje, primeri so protibolečinska zdravila proti akutni bolečini. NNT okoli 1 se pojavi pri zdravljenju bakterijskih okužb z antibiotiki na katere so bakterije občutljive, NNT 40 ali več pomeni, da je zdravilo uporabno približno tako, kot uporaba aspirina po srčnemu infarktu.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Koristni hišni ljubljenčki

10 septembra, 2012 0