Monday, June 17, 2024

Ob blagi dehidraciji se skoraj nikoli ne pojavijo značilni simptomi, ki bi lahko negativno vplivali na vsakdanje funkcioniranje otroka, lahko se pojavita žeja in suha usta. Za drugo stopnjo so značilni suha in hipertermirana koža, utrujenost, vrtoglavica in krči. V hujši obliki se pojavi rdečica, temen urin, vdrte oči, slabost, bruhanje, tahikardija, pospešeno dihanje in razdražljivost.


Cilj zdravljenja dehidracije pri otrocih je usmerjen v nadomestitev izgubljene tekočine, ter posledično obnovitev delovanja vseh organskih sklopov.

Otroci znanstveno dokazano pijejo premalo. Ob visokih temperaturah in športnih aktivnostih jih moramo spodbujati k pitju četudi žeje ne čutijo. Naša teza zagovarja pitje navadne vode, športne napitke z elektroliti (minerali in vitamini, ponavadi vsebujejo ogromno sladkorja) ponudite res v primeru daljše in intenzivnejše telesne aktivnosti. Dokler ne nadomesti vse izgubljene tekočine naj otrok počiva v hladnem in senčnem okolju.

Rehidracija

Otrokom z blago do zmerno dehidracijo kot posledico driske ali bolezni (v poletnih mesecih so dokaj pogoste) priporočamo uživanje njim prilagojene rehidracijske raztopine O.R.S., ki je brez recepta na voljo v vseh lekarnah. Raztopina vsebuje pravo kombinacijo sladkorja in mineralov, ki jih v organizem absorbira črevesje. Navodila so priložena, odmerek je prilagojen otrokovi starosti in telesni teži.

Na podoben način otroka rehidriramo ob pogostem bruhanju. Dehidracija ponavadi pogostost bruhanja še poveča. Pri dojenčkih v začetni fazi rehidracije ne prekinjajte z dojenjem.

Ostale tekočine, ki smo jih za lajšanje simptome dehidracije uporabljali v preteklosti zdravniki ne priporočajo več: soda, ingver, sadni sok, energetske pijače. Omenjene pripravki lahko simptome driske ali bruhanja samo še poslabšajo.

Simptomi pri nekaterih povzročiteljih dehidracije pa se ne izboljšajo vedno. Kadar izgube tekočine ni moč nadomestiti (pogosto bruhanje, driska, oteženo požiranj, ali drugi razlogi) je potrebno otroka peljati k zdravniku.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Barva oči in alkoholizem

3 julija, 2015 0