Tuesday, October 3, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Zdravljenje endometrioze zajema medikamentno terapijo in/ali kirurški poseg. Na podlagi simptomov, anamneze in kliničnega pregleda se bo zdravnik odločil za najbolj optimalno metodo zdravljenja. Zdravniki se najprej odločajo za bolj konzervativno metodo zdravljenja, operativnih posegov se poslužujejo v skrajni sili.     


Analgetiki – protibolečinska zdravila

Za blaženje simptomov bolečih in neprijetnih menstrualnih krčev, zdravniki pogosto predpisujejo protibolečinske tablete: lekadol, nalgesin, aspirin,… Če simptomi ne popustijo boste morali pristopiti k drugi tehniki zdravljenja.

Hormonska terapija

Pri lajšanju simptomov endometrioze pa včasih pomaga tudi nadomestna hormonska terapija. Endometrioza je stanje izven maternične migracije celic endometrija, ki jih med menstrualno krvavitvijo sproži hormonsko neravnovesje ženskih spolnih hormonov. 

Hormonska terapija vključuje:

  • Hormonska kontracepcija: kontracepcijske tabletke, obliži in vaginalni kontracepcijski obroček pomagajo nadzorovati oz. uravnavati hormone, ki so ob menstrualni krvavitvi odgovorni za nastanek endometrioze. Večina žensk, ki jih prizadene blažja endometrioza ima tako krajše in blažje menstrualne krvavitve. Hormonska kontracepcija lahko odpravi blage do zmerne težave povezane z endometriozo.
  • Gonadotropinski preparati (Gn-RH), agonisti in antagonisti: preprečujejo izločanje folikulo stimulativnega hormona (FSH). Blokiranje FSH povzroči odsotnost menstrualne krvavitve in dramatično zniža vsebnost estrogena, kar onemogoča migracijo celic maternične sluznice (endometrija). Gn-RH antagonisti in agonisti endometriozo prisilijo v nekaj mesečno remisijo. Preparati povzročajo umetno menopavzo, zato lahko pripeljejo do negativnih stranskih učinkov, ki so značilni za naravno menopavzo: suhost vagine, navali vročine, nočno potenje… Z nizkimi odmerki estrogena in progesterona, se skupaj z Gn-RH te simptome nekoliko ublaži. Če Gn-RH preparati niso učinkoviti je malo verjetno, da je za vaše stanje kriva endometrioza.
  • Danazol: je drugo zdravilo, ki zavira izločanje folikulo stimulativnega hormona, preprečuje menstrualno krvavitev in lajša simptome endometrioze. Poleg tega zavira rast endometrija. Danazol pa pri lajšanju simptomov endometrioze ne sme biti prva izbira. Ob jemanju danazola se pojavijo neprijetni stranski učinki v obliki aken in prekomerne rasti dlačic na obrazu.
  • Medroksiprogesteron (Depo-Provera): vakcina je učinkovita pri zaustavljanju menstrualnih krvavitev in rasti endometrija zunaj maternične sluznice. Stranski učinki cepiva so povezani s pridobivanjem telesne teže, zmanjšanjem kostne mase in depresijo.
  • Aromatazni inhibitorji: čeprav eksplicitno niso namenjeni zdravljenju endometrioze, raziskave kažejo, da lahko znatno zmanjšajo simptome povezane z endometriozo. Aromatazni inhibitorji delujejo tako, da zavirajo pretvorbo androgenih hormonov v estrogene in tako zavirajo nastanek estrogenov, ki igra pomembno vlogo pri vzdrževanju maternične sluznice. Endometrioza za svoj razvoj potrebuje estrogen, ki ga v tem primeru zmanjka. Za preprečevanje stranskih učinkov kot je npr. izguba kostne mase, jih je potrebno zaužiti skupaj z Gn-RH ali oralno hormonsko kontracepcijo.

Hormonsko zdravljenje pa ni trajno, zato so recidivi dokaj pogosti.

Kirurški poseg

Če vas je prizadela endometrioza vi pa želite zanositi, je potrebno razmisliti o kirurški odstranitvi migriranega endometrija.

Uradno sta na voljo dva kirurška postopka laparoskopska operacija in klasična abdominalna operacija, ki se opravi v hujših primerih.

Histerektomija

V zelo hudih primerih endometrioze pa je potrebna kirurška odstranitev notranjih reproduktivnih organov (maternica, jajčniki, maternični vrat). Histerektomija pa je, še posebej pri ženskah v reproduktivnem obdobju, zadnja izbira. Po histerektomiji žal nosečnost, brez trenutno modne presaditve maternice, ni več mogoča.

Komentarji
Kategorija:   neplodnost, Žensko zdravje