Monday, June 17, 2024

V raziskavi Kaiser Permanente Northwest objavljeni v PLoS ONE so raziskovalci v dvanajstletnem obdobju analizirali medicinsko dokumentacijo 100.000 žensk. Običajni kirurški postopki, ki se uporabljajo za diagnosticiranje in zdravljenje predrakavih lezij na materničnem vratu, pravzaprav povečajo verjetnost uspešnega spočetja, odkriva raziskava.


»Čeprav zbrani podatki ne vključujejo podatke o spolni aktivnosti je možno, da so tako zdravljenje ženske spolno aktivnejše. Le tako lahko pojasnimo višjo stopnjo nosečnosti med njimi,« je dejala Allison Naleway, PhD vodja in višja raziskovalka na Kaiser Permanente Centru za raziskovanje zdravja iz Portlanda. Raziskava blaži bojazen, da kirurški posegi oslabijo maternico in zmanjšajo plodnost.

V namen raziskave so spremljali ekscizijski (LEEP, LLETZ ali konizacije) in ablativne postopke (elektro in termalno) s katerim odstranjujemo abnormalne celice, ter tako preprečimo njihovo transformacijo v maligne celice na materničnem vratu. Omenjeni postopki zdravljenja se povezujejo z višjim tveganjem prezgodnjega poroda, vendar so raziskave v tej smeri zelo omejene, pojasnjujejo avtorji raziskave.

Raziskava v številkah: po ‘cervikalni’ terapiji je zanosilo 14% žensk, 9% zdravih žensk iz kontrolne skupne in 11% žensk, ki so imele biopsijo ali kolposkopijo. Ob upoštevanju starosti, uporabe kontracepcije in neplodnosti, so imele terapijam podvržene ženske kar 1,5 krat višjo verjetnost uspešnega spočetja.

Znanstveniki so po postopku zdravljenja materničnega vratu analizirali 570/4.137 nosečnosti po zdravljenju cerviksa, 1.533/13.767 nosečnosti po diagnostičnih postopkih in 7.436/81.435 nosečnosti iz kontrolne skupine.

Naslednji prispevek

Tinitus v nosečnosti

7 aprila, 2015 0