Monday, July 22, 2024

Odobritev indikacije pri najstnikih temelji na študiji, ki je trajala 1 leto in je vključevala kar 539 otrok starih 12 let in več. Rezultati študije so pokazali, da je skupina otrok, ki je prejemala zdravilo, izgubila statistično pomembno več telesne maščobe, kot primerjalna skupina, ki je hujšala brez zdravila. Otroci so zdravljenje dobro prenašali.


Po zadnjih evropskih podatkih ima čezmerno telesno težo kar eden izmed štirih otrok. Na zadnjem, 13. kongresu debelosti (13th European Congress on Obesity) v Pragi lansko leto, saj razglasili debelost za pandemijo sodobnega sveta, ki vedno bolj narašča. Še najbolj je zaskrbljujoče dejstvo, da je več kot 80 milijonov evropski otrok in najstnikov pretežkih. V ZDA je kar 15% najstnikov predebelih in kar 30% jih ima čezmerno telesno težo.

Profesor Jean-Pierre Chanoine iz British Colombia’s Children Hospital, Vancouver, Canada, ki je v Pragi predstavil rezultate klinične študije zdravljenja debelosti z orlistatom pri mladostnikih, pravi: “Debelost predstavlja najpogostejši zdravstveni problem najstnikov v razvitem svetu. Debelost pri otrocih in mladostnikih je tesno povezana z zgodnjo umrjivostjo v odrasli dobi. Odobritev zdravljenja debelosti pri mladostnikih z zdravilom je pomembna tako za zdravnike, kot za starše in mladostnike, ki se srečujejo s tem problemom. Odvečni kilogrami pri otrocih in mladostnikih imajo kratko- in dolgoročne posledice za zdravje. Najizrazitejše je povečano tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka, zvišanega holesterola in sladkorne bolezni tipa 2.”

Orlistat je najpogosteje predpisano zdravilo za zdravljenje debelosti pri odraslih. Uporabljajo ga v več kot 50-tih državah po celem svetu. Edinstven način delovanja, ki je omejen samo na prebavila, izključuje številne sistemske neželene učinke (značilne za zdravila, ki delujejo na možganske centre). Študija XENDOS, ki je trajala kar 4 leta in je vključevala več kot 30.000 bolnikov je dokazala, da orlistat ne samo, da omogoča bolnikom normalizirati prekomerno telesno težo, ampak jim tudi pomaga novo pridobljeno težo vzdrževati. XENDOS je najobsežnejša študija, ki je bila kdaj narejena z zdravilom za zdravljenje debelosti.

Stroka že dolgo uvršča debelost med resne kronične presnovne bolezni, ki je hkrati vzrok številnih drugih obolenj in krajše življenske dobe. Debeli umirajo bistveno prej, kot njihovi normalno težki vrstniki.
Zakaj?

· V primerjavi z normalno težkimi vrstniki debeli ljudje 2-krat pogosteje umirajo zaradi srčno-žilnih obolenj.

· Debeli moški 7-krat in debele ženske kar 27-krat pogosteje obolevajo za sladkorno boleznijo.

·

· Pri debelih moških je možnost, da umrejo zaradi raka večja za 33%, pri debelih ženskah pa kar za 55%. Debele ženske za 50% pogosteje umirajo zaradi raka dojke

· Pri debelih ženskah je depresija pogostejša za 37% in število samomorov za 23%.

Zdravniki poudarjajo, da že 5 – 10% zmanjšanje telesne teže, pomembno izboljša zdravje in kvaliteto življenja debelih ljudi.

Orlistat se dobi samo na zdravniški recept, v lekarni pa ga je potrebno plačati. Vsekakor ne smemo zanemariti ekonomskega vidika bolezni. Nekatere države, ki na problem debelosti gledajo tudi s finančnega vidika so se odločile, da zdravstvena zavarovalnica krije stroške zdravljenja debelosti, saj dolgoročno gledano zdravljenje sladkorne bolezni, visokega pritiska, zvišanega holesterola, depresij, raka, operacije kolkov ipd. stanejo bistveno več, kot zdravljenje osnovne bolezni – debelosti. Take države so Švica, Češka, Švedska, Francija, Anglija, Kanada in Amerika. Kdaj pa se jim bo pridružila Slovenija, ostaja uganka!

Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravila, ki se smejo izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravil za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu (3. člen v Splošnih določbah Pravilnika o oglaševanju zdravil in medicinskih pripomočkov).

Vir: www.roche.si

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Zakaj dojenje?

13 junija, 2012 0