Wednesday, May 29, 2024

Raziskava, v kateri je sodelovalo 3.845 pacijentov z visokim krvnim tlakom je pokazala, da redno uživanje zdravil, za petino zmanjšuje smrtnost.


Nekateri zdravniki verjamejo, da je zvišan krvni tlak popolnoma naraven pojav pri starejših osebah in ga zato ni potrebno preprečevati. Znanstveniki jih prepričujejo ravno v nasprotno – verjamejo, da jim je potrebno ponuditi terapijo z zdravili, ker bi z njo izboljšali kvaliteto življenja pri starejših ljudeh.

Dve tretjini ljudi starih nad 80 let ima težave z visokim krvnim tlakom, kar povečuje tveganje za možgansko kap in pogoste težave z zdravjem srca.

Rezultati raziskav britanskih znanstvenikov so pokazali, da je tekom enoletne terapije v raziskovalni skupini, smrtnost znižana za 21 odstotkov, zastajanje delovanja srca za 64 odstotkov, smrtnost zaradi možganske kapi za 39 odstotkov in znižane kardiovaskularne težave za 34 odstotkov.

Raziskavo je vodil professor Christopher Bulpitt in ob tem dejal, da so bili zdravniki sprva skeptični nad rezultati raziskave, ker pred tem niso verjeli, da terapija z zdravili sploh kaže na izboljšanje pri nižanju krvnega tlaka starejših ljudi

“Rezultati raziskave so pokazali, da ima veliko pacientov starejših od 80 let, obilo koristi od terapije, kar jim olajšuje življenje. Človeška populacija živi vse dlje. Na svetu živi vse več vitalnih ljudi, ki so starejši od 80 let, za kar se lahko zahvalijo terapijam z zdravili.”

Z njim se strinja professor Graham Mc Gregor iz britanskega društva za borbo proti visokemu krvnemu tlaku: “Mislim, da je potrebno krvni tlak redno kontrolirati in kadar je to potrebno tudi zdraviti. Pozitivni rezultati raziskave, več kot potrjujejo smiselnost terapije.”

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Modne na plaži

13 junija, 2012 0