Tuesday, May 28, 2024

Priča smo izrednemu napredku v diagnostiki in zdravljenju neplodnosti. Napredek farmakoloških izdelkov in metode pomoči pri oploditvi so povečale možnosti učinkovitega zdravljenja neplodnosti.


Kot za večino sistemov v našem organizmu je tudi za reprodukcijski sistem odgovorno harmonično delovanje hormonov. Prav hormonsko neravnovesje, oziroma zmanjšanja produkcija reproduktivnih hormonov predstavlja pogost vzrok neplodnosti. Hormoni, ki so pomembni za fiziološko delovanje reproduktivnega sistema so GnRH, FSH in LH hormoni.

  • GnRH (gonadotropin sproščujoči hormon) – se sprošča iz hipotalamusa in uravnava izločanje gonadotropnih hormonov (FSH in LH) v hipofizi.
  • FSH (folikulostimulativni hormon) in LH (luteinizirajoči hormon) – se pod vplivom GnRH izločata v hipofizi in imajo ključno vlogo pri proizvajanju moških (testosteron) in ženskih (estrogen in progesteron) spolnih hormonov.

Pri zdravljenju neplodnosti, čigar vzroki ležijo v pomanjkanju proizvodnje omenjenih hormonov, se prejemajo eksogeni gonadotropini.

Eksogeni gonadotropini so zdravila, ki so po sestavi in delovanju identični gonadotropinom, ki ga proizvaja človeški organizem. Prejemajo se v obliki injekcij: intramuskularno (vnos zdravila v telo z vbrizganjem v mišico) in subkutano (podkožna aplikacija dajanja zdravila z injiciranjem pod kožo). Vloga eksogenih gonadotropinov in gonadotropnih zdravil je nadomestitev ali dopolnitev endogenih gonadotropinov, ki se ne izločajo v zadostni fiziološki količini, oz. v količini, ki bi zadostovala za normalno delovanje reproduktivnega sistema. Način in čas terapije je odvisen od dogovora s posamezno pacientko. Seveda je dogovor odvisen od rasti in razvoja folikul, oz. zorenja in izločanja jajčeca.

Na tržišču obstaja kar nekaj gonadotropinskih zdravil, ki vsebujejo čisti FSH, čisti LH, ali kombinacijo teh dveh hormonov. Najpogostejša sta Folitropin alfa (FSH) in Menotropin (kombinacija FSH in LH).

Za katero zdravilo se bo odločil zdravnik je odvisno od vzroka neplodnosti, hormonskega statusa pacientke, individualnega pogovora s pacientko, morebitne izkušnje preteklih postopkov, itd. Zelo pomembna je tudi cena samega postopka, posebno velja za pacientke, ki morajo stroške zdravljenja poravnati iz svojega žepa. V tem primeru se daje prednost zdravljanju z Menotropinom.

 

Spremljaj komentarje in debate tudi na forumu TUKAJ