Saturday, June 15, 2024

Za mnoge ženske se prekrasna slika življenja z novorojenim otrokom spremeni v moro, ker se otročnica ni sposobna soočiti z njeno resničnostjo. Namesto sreče, občutijo preobremenjenost.


Znanstvenica s fakultete New Hampshire, Kathleen Kendall-Tacket poudarja, da je novim mamam, ki imajo povečano tveganje za nastanek poporodne depresije, za zdravljenje na voljo mnogo dostopnih terapij.

Poporodne motnje razpoloženja, vključno s poporodno anksioznostjo, ki jo pogosto in enostavno imenujejo poprodna depresija, zajame 10-20% nosečnic, otročnic, njihove otroke in partnerje. Raziskava znanstvenikov na fakulteti je pokazala, da je lahko odstotek v visoko rizični populaciji celo od 40 do 50%.

Posledice poporodne depresije so preresne, da bi bile ignorirane. Ne moremo samo upati in čakati, da bo motnja izginila sama od sebe.

Poprodna depresija je potencialno lahko zelo škodljiva in nevarna za otroka. Otroci depresivnih mam so bolj izpostavljeni socialnim in kognitivnim težavam, kot so njihovi vrstniki, katerih mame ne bolehajo za depresijo.

Obstaja širok spekter terapij zdravljenja poporodne depresije brez zdravil, ki so učinkovite tudi pri težjih slučajih depresije. Kar pa je najbolj pomembno, nobena od teh terapij ne pomeni oviro za dojenje. Terapije v pomoč zdravljenju so: terapija z omega-3 maščobnimi kislinami, svetlobna terapija, vadba, socialna podpora in psihoterapija.

“Depresija se mora pri novih materah čimprej zdraviti. Mame, ki odklanjajo antidepresive in katerim terapija z antidepresivi ne odgovarja, imajo več različnih možnosti kot kdaj prej,” pravi Kathleen Kendal.

“Z obzirom, da so vse druge terapije nenevarne za dojenje, mame niso več prisiljenje izbirati med svojim mentalnim zdravjem in dojenjem svojega otroka. Možnost, o kateri nobeni mami ni potrebno razmišljati.”

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Zakaj jutranja slabost v nosečnosti?

13 junija, 2012 0