Wednesday, May 29, 2024

Z najstniki (13 – 19 let) se o spolnosti pogovarja manj kot dve tretjini zdravnikov, pa še takrat pogovor traja manj kot minuto, kažejo rezultati raziskave objavljene v JAMA Pediatrics.


»V kolikor z mlajšimi o spolnosti ne govorimo, od njih ne moremo pričakovati, da bodo osvojili zdrave in pravilne odločitve o spolnosti. Za mlajše, ki želijo spoznati in razumeti spolnost, ima lahko izogibanje razgovoru hujše posledice,« pravi prof. Stewart Alexander.

V sklopu zdravniškega pregleda ali kontrole, zdravniki lahko vplivajo na zdravo obnašanje mladih npr. pogovori o kajenju, pitju alkohola ali npr. privezovanju z varnostnim pasom. Spolnost pa je tema, ki jo priporoča sama Ameriška pediatrična akademija.

Čeprav je lahko pogovor neprijeten tako za zdravnika kot pacienta, je to enkratna priložnost neposrednega pogovora o spolno prenosljivimi okužbami, spolnem razvoju in zaščiti pred nezaželeno nosečnostjo. Pogovor naj bi se odvijal na štiri oči, ki mladim omogoča več zasebnosti in preprečuje neprijetne občutke.

Raziskovalci na Duku so poslušali avdio zapise 253 najstnikov, ki so prišli na letni sistematski pregled. Mladi (12 – 17) let so preglede opravili pri pediatru ali družinskemu zdravniku v 11 klinikah Severne Karoline. Posebna pozornost je bila posvečena omembi spolne aktivnosti, spolnosti in druženju.

Pri 35% obiskov se spolnost ni omenjala, pri 65% obiskov pa se je pogovor dotaknil spolnosti, a je trajal zgolj neverjetnih 36 sekund. Pogovora o seksu ni začel noben najstnik, iniacitivo so prepustili zdravnikom.

»Med pregledom so zdravniki v povprečju s pacientom preživeli 22,4 minute. Celo ko se je govorilo o spolnosti, je bilo manj kot 3% obiskov, ki se je nanašalo na težave povezane s spolnostjo. Na ta način ne moremo izpolniti preventivne vloge, ki nam je dodeljena.«

Zainteresiranost najstnikov za pogovor o spolnosti je bila različna. Ob vprašanjih o spolnosti je več kot polovica vprašanih odgovarja samo z da ali ne, samo 4% pa je nadaljevalo pogovor z zdravnikom.

Dvakrat pogosteje so se z zdravniki pogovarjala dekleta, zanimala jih je kontracepcija in teme, ki so povezane z nosečnostjo. Dodatna težavo predstavlja dejstvo, da starejši najstniki zdravnika obiskujejo bolj poredko. Prav zaradi tega razloga je nujno, da zdravniki izkoristijo vsako priložnost, ki jo imajo za pogovor z najstniki.

Čeprav obstajajo smernice, da se je z najstniki potrebno pogovoriti še preden postanejo spolno aktivni, izkušnje kažejo, da so mladi za pogovor o spolnosti dozorijo šele v poznem obdobju adolescence.

»Mnenja smo, da se je bolje pogovoriti dve leti prej, kot en dan prepozno. Ta en dan ima lahko za mladega človeka hude posledice.«

Daljši pregled in zaupanje povečujeta verjetnost, da bo spolnost sploh omenjena. Na relaciji zdravnik – pacient so bili samo v 31% ustvarjeni pogoji medsebojnega zaupanja.

»Čeprav mladi o spolnosti dobivajo informacije iz različnih virov, zdravniki lahko pomembno vplivamo na zdrav spolni razvoj. Odpiranje pogovora o spolnosti mladim da vedeti, da je tema del normalnega razvoja in del zdravniškega pregleda, ter odpira vrata širšemu pogovoru,« je dejal dr. Alexander. Njegova ekipa analizira podatke vsebine pogovora o spolnosti, vsaj bodo tako zdravnikom lažje izdali priporočila o načinu vodenja pogovora z mladimi, ter zdravnike same pripravili, da bodo do te teme bolj odprti.

Kategorija:   Najstniki, Novice
Naslednji prispevek

Sistem, ki iz otrok dela invalide?

7 februarja, 2014 0