Sunday, April 21, 2024

Za daljše plavalne posege se je potrebno najprej priučiti pravilnega dihanja. Pri prsnem plavanju je potrebno ob prvem gibu rok vdihniti skozi nos. Zrak počasi izdihujemo, manjšo količino zadržimo v pljučih. Naj se vam ne mudi, gibe izvajajte ritmično. Pravilno dihanje med plavanjem bo kasneje izboljšalo tudi ostale aspekte življenja.


Obstajajo štiri glavne plavalne tehnike, ena izmed njih je tudi hrbtni slog. Hrbtni slog vpliva na pravilen razvoj hrbtnih mišic, ramen in rok.

Idealna temperatura vode med plavanjem je 25 – 26°C, za otroke do 28°C. Pod 22°C se daljšega rekreativnega plavanja ne priporoča.

Plavanje se še posebej priporoča v jutranjih urah. Pozitivni vplivi plavanja so takrat najbolj vidni, seveda pa se plavanje priporoča tudi ob preostalih obdobjih dneva.

Če ste ravno pojedli obilen obrok, na plavanje počakajte vsaj še dve uri, v poletnem času vodi nikakor prehitro ne izpostavite pregretega telesa. Pregreto telo in hiter skok v vodo povzročita zožitev ožilja, ki lahko sproži srčno kap.  

Plavanje se priporoča 2-3 krat na teden. Plavanje blaži trebušne krče, zato se ga priporoča tudi med menstruacijo.

Kategorija:   Novice, Rekreacija
Naslednji prispevek

XXX rekordi

14 junija, 2013 0