Wednesday, April 17, 2024

Znanstveniki iz University of Boston so s skeniranjem odkrili, da pri zdravih ljudjeh s počasnejšim delovanjem srca, srce črpa manj krvi in posledično stara možgane. Po pregledu 1.500 ljudi so zaključili, da tudi možgani dobivajo starostne brazgotine. Slabo delovanje srca lahko pospeši staranje možganov tudi do dveh let.


Pojav je opazen pri tridesetletnikih, ki niso imeli težave z boleznimi srca, kot tudi pri starejših ljudeh, ki se imeli eno od bolezni ali težav s kardiovaskularnim sistemom.

Znanstveniki so prepričani, da sodelujoči niso bili bolni, majhno število pa je imelo neke od blagih srčnih težav. Rezultati raziskave kažejo, da je imela skoraj tretjina nizek srčni indeks, ki je povezan z znižano in počasnejšo aktivnostjo možganov. Kandidati, pri katerih so z magnetno resonanco potrdili znižano možgansko aktivnost, niso kazali znakov disfunkcije možganov. Znanstveniki pa so trdili, da je nabiranje možganskih gub simptom, ki kaže, da nekaj ni v redu.

Resnejše staranje možganov in atrofija se pojavita skupaj z demenco. Raziskovalci trdijo, da obstaja kar nekaj razlag, zakaj znižani srčni indeks vpliva na staranje možganov. Slabša cirkulacija krvi lahko zniža količino, ki pride do možganov, kar pomeni manjši dotok kisika in hranljivih snovi potrebnih za delovanje možganskih celic.

Srčni indeks je pri nekaterih ljudeh dokaj statičen in ga je zelo težko spremeniti. Znanstveniki bodo nadaljevali z raziskavami, ki bodo pokazale, kako bodo spremembe na možganih vplivale na spomin in kognitivne sposobnosti.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

40% žensk nezvestobo zaupa prijateljici

13 junija, 2012 0