Thursday, April 25, 2024
23 novembra, 2012

Zdravstvene težave povezane z distribucijo maščob

By 0 1239 Views

Nobena skrivnost ni, da maščobe pri moških najpogosteje obložijo področje okoli trebuha. Ženske se s podobno težavo soočajo na zadnjici in bedrih. Nutricionistične raziskave so pokazale, da razpored distribucije maščob, veliko govori o našem zdravju.


Napačne prehranjevalne navade, stres, toksini in hormonsko neravnovesje vplivajo na mesta, na katerih se prične nabirati salo. S pravilno prehrano in telesno vadbo je te maščobe moč odstraniti. Še prej pa je potrebno analizirati njihov pomen.

Trebuh

Znanstveniki iz Yale University trdijo, da je za maščobno oblogo okoli trebuha kriv stres. Okrepljena aktivnost hormona kortizola ima največ receptorjev ravno v trebušnem salu. Poleg tega se maščoba okoli trebuha nabira zaradi neravnovesja črevesne mikroflore.

Intenzivna aerobna vadba pa samo poveča vsebnost kortizola, zato je ta pristop napačen. Pravi pristop vključuje sprehode, jogo in pilates. Vse omenjene vadbe reducirajo stres in na ta način topijo maščobe okoli trebuha.

Pri prehrani pozabite na alkohol, agrume, sladkarije, bel kruh in testenine, ki napenjajo in hranijo črevesne bakterije. Za zmanjšanje obsega trebuha jejte zeleno zelenjavo, krompir, rdečo peso in verjeli ali ne, tudi olive, ki upočasnjujejo absorbiranje sladkorja in stimulirajo prebavo.

Meča

So enako široki kot bedra? Potem imate težave povezane s počitkom nog, insomnio in nemirnim spancem.

Prva rešitev: naspite se. Najmanj tri ure pred spanjem se izogibajte uživanju sladkorja in ogljikovih hidratov, ter kofeinu, ki lahko zadržuje vodo v mečih in ovira spanje. Tudi pitju različnih pijač, se pred spanjem raje izognite. Voda v mečih se lahko nabira zaradi pomanjkanja vitamina B, zato jedilnik obogatite z ribami, govedino, jajci, jogurti in oreščki.

Hrbet

Nabiranje maščob na hrbtu pogosteje prizadene ženske. To pomeni, da vaše telo težje prebavlja ogljikove hidrate.

Uživanje ogljikovih hidratov zmanjšajte na minimum, pozabite na bel kruh, ter si privoščite polnozrnatega. Priporočljivo je uživanje žit in jogurta. Jejte izključno nerafinirane ogljikove hidrate in sadje. Kratki nizi intenzivne vadbe so bolj učinkoviti, kot manj intenzivne vadbe z več ponovitvami.

Roke

Maščobe pa rade obiščejo tudi roke, še posebej nadlahti. Razlog so toksini, ki se kopičijo v telesu. Za nabiranje maščob na tem anatomskem predelu je odgovorna povišana vrednost bisfenola A, ki ga v organizem vnašamo iz plastenk. Že samo tridnevno izogibanje pitju iz plastenk, za 77% zniža vsebnost bisfenola A v organizmu.

Vadba je pomembna saj z znojenjem izločimo največ bisfenola A.

Obraz

Če je obseg obraza prvi znak debelosti, pomeni, da telo zadržuje vodo. Vzrok je enostaven – alkohol dehidrira kožo, ta pa za seboj potegne zadrževanje vode na obrazu.

Rešitev je enostavna – pijte manj alkohola in nežno masirajte obraz. Masaža bo pospešila pretok limfne tekočine in zmanjšala zabuhlost.

Bedra

Debela bedra najbolj mučijo ženske. Pri tej težavi pa je najbolj zaslužna genetika, ki pa s seboj prinaša dobre novice. Debela bedra zmanjšujejo verjetnost kardiovaskularnih obolenj.

Proti debeli bedrom se borite z manj kalorično prehrano in telesno vadbo. Vadba bo povečala mišični tonus in pokurila nekaj celulita. K pomoči se zatecite k vsem telesnim vadbam, ki pospešujejo bitje srca.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Citomegalovirus – CMV

27 novembra, 2012 0