Wednesday, May 29, 2024

Hipotiroza – premajhna aktivnost ščitnice

Premajhna aktivnost ščitnice (hiopotiroidizem) je stanja pri katerem ščitnica izloča premalo ščitničnih hormonov. Hormoni ščitnice igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju naše presnove. Čeprav se lahko pojavi pri obeh spolih in v različnem starostnem obdobju, najpogosteje prizadene starejše ženske. Pomanjkanje ščitničnih hormonov upočasni presnovo, kar privede do pridobivanja telesne teže. Motnja se ponavadi zdravi z nadomestnimi hormonskimi tableti – levotiroksin.


Sladkorna bolezen

Prekomerna telesna teža je pogost nezaželen stranski učinek inzulin odvisnih pacientov. Inzulin morajo za uspešno dobavo sladkorja v celice, jemati vsi sladkorni bolniki z diabetesom tip 1, v številnih primerih tudi posamezniki z diabetesom tip 2. Uravnotežena dieta in gibanje sladkornih bolnikov preprečita prekomerno telesno težo. Življenjski slog prilagodite sladkorni bolezni, ne prilagajajte sladkorne bolezni življenjskemu slogu.

Staranje

Z staranjem se pojavi atrofija mišičnega tkiva, manj mišične mase pomeni manj moči in vztrajnosti, posledično manj fizične aktivnosti. Mišice so najbolj aktivni porabniki kalorij, zato izguba mišične mase pomeni manj porabljenih kalorij. Prilagajanje prehranskih navad, življenjskega sloga in fizične aktivnosti bodo preprečili pridobivanje telesne teže povezane s staranjem.

Steroidno zdravljenje

Steroidi, v medicini bolj znani pod imenom kortikosteroidi, se uporabljajo za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj vključno z astmo in artritisom. Dolgotrajno jemanje steroidnih zdravil poveča apetit, ki nekatere posameznike vodi k pridobivanju telesne teže. Steroidi vplivajo na možganske regije, ki so odgovorne za nadzor občutka lakote in sitosti.

Cushingov sindrom

Incidenca Cushingovega sindroma je približno 1 : 50.000. Zanj je značilna visoka vsebnost stresnega hormona kortizola. Nastane kot negativni stranski učinek dolgotrajnega zdravljenja s steroidnimi zdravili (iatrogeni Cushingov sindrom) ali kot posledica tumorja nadledvične žleze. Višek telesne teže oz. maščob se v primeru CS pojavi na prsih, obrazu in trebuhu. Za to neenakomerno razporeditev telesne teže je odgovoren kortizol, ki na omenjena področja prerazporeja telesne maščobe. Zdravljenje vključuje nižji odmerek steroidov ali kirurško odstranitev tumorja.

Stres

Odziv ljudi na stres, tesnobo in depresijo je individualen. Nekateri telesno težo izgubijo, drugi pridobijo. V stresnih situacijah pogosteje posežemo po hrani. Prekomerno prehranjevanje je zgolj zaščitni mehanizem, ki vodi v začaran krog. Povečanje telesne teže lahko vodi še v večjo depresijo in še nadaljnje pridobivanje kilogramov. ‘Čustveni’ jedci morajo poiskati alternativo npr. hobi, ki jih sprošča, druženje s prijatelji, pomirjevalne kopeli…

Utrujenost

Številne raziskave so potrdile, da manj kot sedemurni spanec povečuje tveganje za prekomerno telesno težo. Etiologija procesa ni popolnoma znana, povezuje pa se z nižjo vsebnostjo leptina, kemikalije, ki omogoča občutek sitosti, ter hormona grelina, ki stimulira občutek lakote. Kronična utrujenost krepi občutek lakote, kratkoročno pa lakoto najpogosteje potešimo s kakšnim kaloričnim prigrizkom. Fizična aktivnost in zadostna količina spanca, bosta preprečila pridobivanje telesne teže kot posledice utrujenosti.

Zastajanje tekočine

Edemi na določenih predelih telesa se lahko kažejo kot povečana telesna teža. Povečanje obsega je posledica zadrževanja tekočine v telesu. Nekatere oblike niso nevarne – dalj časa na nogah, nosečnost ali pred menstruacijo. V teh primerih se tekočina najpogosteje zadrži v gležnjih.

Hujšo zastajanje pa povzroči težave z dihanjem. Otečeni gležnji čez ves dan, pogosto uriniranje, zasoplost pa so simptomi, ki zahtevajo zdravniški pregled. Simptomi so lahko posledica srčnih ali ledvičnih obolenj.

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)

PCOS je motnja, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov. Že ime sindrom policističnih jajčnikov pove, da se na površini jajčnikov ustvarijo ciste, ki onemogočajo ustrezno delovanje jajčnikov. Simptomi vključujejo neredne menstrualne cikle, težave s spočetjem, poraščenost in pridobivanje telesne teže. Natančnega vzroka PCOS ne poznamo, vendar se povezuje z višjo vsebnostjo hormonov inzulina in testosterona. Ženske s PCOS se običajno zredijo okoli pasu. Višja je telesna teža več inzulina se izloča, kar s pridobivanjem prekomerne telesne teže povzroči še dodatne težave. Zdravljenje je usmerjeno v pridobivanje zdravih življenjskih navad, ustrezni dieti in medikamentnim zdravljenjem.

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

V paru do boljšega zdravja

20 januarja, 2015 0