Saturday, June 22, 2024

Pokrovitelj kongresa je evroposlanec Lojze Peterle, ki tudi sopredseduje parlamentarni delovni skupini Evroposlanci proti raku. Osnovna tema srečanja je, kako zmanjšati pomanjkljivosti in neenakosti v preprečevanju raka, zdravljenju in preživetju onkoloških bolnikov v državah srednje in jugovzhodne Evrope. Tam je namreč rak pogostejši kot v drugih državah EU-ja, nižja pa je tudi stopnja preživetja rakavih bolnikov.


Načrtovanje programa za čas predsedovanja

Organizatorji želijo s kongresom med drugim izboljšati zavedanje o obstoječih pomanjkljivostih pri obvladovanju raka v EU-ju in državah kandidatkah ter združiti ključne akterje iz Vzhodne in Zahodne Evrope. Na tej podlagi naj bi pripravili temeljno strategijo za obvladovanje raka, poslali pa jo bodo vsem ministrstvom za zdravje in ključnim dejavnikom v EU-ju in državah kandidatkah. Pripravili naj bi tudi poročilo, ki bo prispevalo k oblikovanju programa zdravstvene politike med predsedovanjem Slovenije EU-ju leta 2008.

Kongresa se bo udeležil tudi evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik, več o kongresu pa si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: RTVSLO

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice