Saturday, May 25, 2024

Znanost gre naprej in že čez tri leta bo otrok lahko imel tri biološke starše. Ob oploditvi s pomočjo IVF postopka, bi se lahko uporabil DNK tretje osebe, s katerim bi lahko iztrebili dedne bolezni.


Raziskovalci iz Newcastla so objavili, da so pridobili sedem milijonov evrov, ki bodo v pomoč pri nadaljnjem razvoju projekta. Številni znanstveniki nasprotujejo možnosti kontroverzne ideje o treh bioloških starših, piše Telegraph.

Raziskovalci svoje dejanje upravičujejo s preventivo in preprečevanjem dednih genetskih obolenj srca, mišic ali možganov. Uporabili bodo DNK tretje osebe, ki nima genetske predispozicije teh bolezni.

Predpisi takšno oplojevanje trenutno prepovedujejo, vendar raziskovalci ne popuščajo in pravijo, da bodo našli pravi in varen način. Znanstveniki trdijo, da je njihov osnovni motiv izkoreniniti dedne bolezni.

Podobne raziskave so že objavili znanstveniki v ZDA. V raziskavi so dokazali, da opice ne dedujejo genetske bolezni v kolikor koristijo DNK tretje opice, ki te bolezni nima.

Naslednji prispevek

Ultrazvok kot moška kontracepcija

13 junija, 2012 0