Wednesday, July 17, 2024

Ekipa strokovnjakov z londonskega King\’s Collegea je po končani raziskavi, v kateri so se ukvarjali z balgodejnimi učinki čaja na organizem, sporočila, da naj bi vsak spil tri ali štiri skodelice zelenega ali črnega čaja na dan. Čaj telesu tako kot voda vrača potrebno tekočino, poleg tega pa varuje pred nekaterimi boleznimi srca in nekaterimi rakavimi obolenji.


Najzaslužnejši za "dober ugled" zelenega in črnega čaja so flavonoidi, antioksidanti, ki jih najdemo v veliko živilih rastlinskega izvora in tudi v čaju. Že tri do štiri skodelice čaja na dan lahko zmanjšajo možnosti srčnega napada, so poudarili londonski raziskovalci. Manj jasna je za zdaj povezava med pitjem čaja in možnostjo obolenja za rakom. Med blagodejne učinke pitja čaja strokovnjaki uvrščajo tudi zaščito pred zobnimi oblogami in močnejše kosti.

Dve muhi na en mah
"Pitje čaja je dejansko bolj koristno kot pitje vode. Z vodo le nadomeščamo tekočino, s čajem pa telo dobi ogromno antioksidantov. Tako ubijemo dve muhi na en mah," je razložil eden od strokovnjakov s King\’s Collegea, kjer so odločno zavrnili trditve, da bi bilo pitje črnega ali zelenega čaja krivo za dehidracijo. "Številne študije o kofeinu so pokazale, da pride do dehidracije šele pri zaužitju zelo veliko kofeina. A tudi če spijemo skodelico zelo močnega čaja ali kave, smo še zmeraj v plusu glede tekočine. Poleg tega je v čaju veliko fluoridov, kar je odlično za zobe," pravijo.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Povezanost neplodnosti in mlečne maščobe?

13 junija, 2012 0