Monday, April 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Zeleno varčevanje

By 0 274 Views

 


Veter

Mlini na veter oziroma vetrnice po svetu rastejo kot gobe po dežju. Avstralija, Evropa in tudi ZDA vlagajo denar v veter kot vodilni vir obnovljive energije. Celo med kolesarjenjem po Rodosu sem opazil farmo vetrnic, s katero izkoriščajo vetrovno lego, kar samo priča o razširjenosti le-teh. Posel z vetrom ne obsega samo pridobivanje in prodajo energije, temveč tudi oblikovanje in proizvodnjo vetrnic in vetrnih turbin. Nekaj držav tudi dejansko vključuje veter za zadovoljevanje svojih potreb po energiji. Odstotek porabljene energije, pridobljene iz vetra, ki jo uporabijo je res zanemarljiv, toda dejstvo da veliko držav zanima taka možnost pridobivanja energije kaže naložbam v ta podjetja lepo prihodnost.
Če vas taka naložba zanima, potem poiščite podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo energije pridobljene z vetrom ali podjetja, ki proizvajajo vetrnice.

Voda

Voda je naš najpomembnejši naravni vir in je hkrati tudi nujna za obstanek življenja. Ob povečevanju populacije na našem planetu, se zaloge čiste vode zmanjšujejo in utemeljeno se poraja strah, da bodo ti viri sčasoma povsem usahnili. Za vlagatelje je to jasen namig, da svoj denar vložijo v podjetja, ki zbirajo, čistijo in skrbijo za distribucijo vode. Da bi si lažje predstavljali kakšno moč v sebi skriva voda, je najbolje pogledati Kitajski projekt »Three Gorges Dam«. To je kolosalen jez, ki je stal okroglih 25 biljard $ in je lociran na reki Jangce. Je največja hidroelektrarna na svetu. Hidroelektrarne pomenijo veliko tehnologije, infrastrukture in veliko energije lačnih strank. Vsako od teh področij predstavlja investicijsko priložnost.

Sončna energija

Porabniki sončne energije so naši domovi, zgradbe in različni ostali uporabniki od svetilke do radijskega sprejemnika. Ker cena fosilnih goriv vztrajno raste, njihove zaloge pa vztrajno kopnijo, je prihodnost sončne energije zelo svetla. Podjetja, ki so zanimiva za investitorje so tista, ki se ukvarjajo s proizvodnjo sončnih celic. Ta podjetja bodo povečevala svoj dobiček, če bodo lastniki domov in podjetja sprejela sončno tehnologijo.

Gorivne celice

Sicer v manjšem obsegu, a vseeno znanstveniki in raziskovalci proučujejo tehnologijo gorivnih celic, da bi razvili alternativen način poganjanja motornih vozil. Ameriška in Evropske vlade upajo, da bodo avtomobili, ki jih bo poganjala taka tehnologija pogosti na naših cestah že leta 2020. Če bo tehnologija delovala in bo zanesljiva, to pomeni milijone avtomobilov – potrošnikov, ki bodo čakali v vrsti in podjetjem v tej branži prinašali dobiček.

Izkoristek

Vse kar pomeni pojem izkoristek lahko naravi samo dobro dene. Naprave z visokim izkoristkom energije oziroma nizko porabo le-te, zmanjšajo porabo energije v domovih, avtomobili z majhno porabo zmanjšujejo našo odvisnost od nafte. Inovativna podjetja razvijajo inovativne rešitve, ki pripomorejo k tem, da iz takega produkta dobimo kar največ, pa naj bo to učinkovita razsvetljava ali pa pisarna brez papirja. Izkoristek oziroma varčnost je beseda o kateri se veliko govori in je področje, ki bo ustvarilo tehnologije in produkte, ki jih bomo uporabljali v prihodnosti. Investitor se bo moral kar potruditi, če bo želel najti podjetje, ki se ukvarja samo s to panogo. Večina podjetij ima oddelek, ki se s tem področjem ukvarja znotraj podjetja.

Nadzor onesnaženosti

Bistvo, ki ga želi ta panoga doseči je zmanjšanje stopnje onesnaženosti. Naj si bo spremljanje industrijskih plinov in odplak ali merjenje emisij plinov iz izpušnega sistema vašega avta- vse to je področje delovanja te industrije. Vsakič, ko se sprejme nov zakon o dovoljenih stopnjah onesnaženosti to pomeni posel za to industrijo. Investitor bo v tem področju poiskal podjetja, ki razvijajo tehnologijo za nadzor in merjenje onesnaženosti.

Zmanjševanje odpadkov

V zadnjih desetletjih se je veliko ljudi odločilo za recikliranje odpadkov. Stvari, ki so jih včasih vozili na smetišča se zdaj vrnejo v našo uporabo v drugačni obliki, z drugačno uporabnostjo. Ljudje se zavedamo, da se papir, kovina ali steklo lahko predela in ponovno uporabi, premalo pa se zavedamo posla, ki stoji za tem. Ponovno se da uporabiti tudi rabljeno olje, baterije, telefone, in celo dele avtomobilov. Vse to daje posel in dobiček podjetjem, ki se ukvarjajo s predelavo in recikliranjem odpadkov. Taka podjetja so lahko zanimiva za vaš portfelj.

Bio

»Bio« kmetije ne zagovarjajo uporabo pesticidov in skrbijo za proizvodnjo in prodajo hrane, ki je mnogokrat bolj zdrava kot hrana, ki je masovno pridelana in ima rok uporabe nekaj desetletij. Prav tako to področje vključuje drugačno ravnanje z živalmi. Ne zagovarjajo hormonov in antibiotikov, zato jih ne vključujejo v prehrambeno verigo. V bistvu gre za dobro hrano in dober posel.

Najbolj zeleni v panogi

Mnogo podjetij se je šele pred kratkih odločilo za bolj zeleno politiko poslovanja in ker je veliko sprememb počasnih, ne gre predolgo čakati, da bodo »umazane« industrije uvedle čiste postopke. Želite na primer investirati v podjetje, ki se ukvarja s predelavo nafte. Ker ste zeleno osveščeni ste prišli v konflikt interesov. Med podjetji, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo poiščite tiste, ki dajo največ na ohranjanje okolja. Tako bo volk sit in koza cela.

Kako portfelj  obarvati zeleno? 

 

Če vas je zeleno investiranje pritegnilo, imate na voljo tako vzajemne sklade, ETF-e, delnice, obveznice in celo denarne sklade, ki imajo svojo naložbeno politiko naravnano zeleno. Ali bo vnos tovrstnih naložb tudi dejansko obarvalo tečaj vašega portfelja zeleno bo povedal čas. Človek je že v zgodovini bil primoran postati lovec, če je želel preživeti. Biti lovec v borznem svetu pomeni iskanje novih naložbenih priložnosti. Za lov boste potrebovali pravo opremo, znanje, cilj ter odločenost. Želite biti lovec ali plen?