Monday, April 22, 2024

 


Veliko žensk se pri urejanju svojega mednožja še vedno zateka k piercingu, brazilski depilaciji, britju in barvanju sramnih dlak. Ali je lepotna kirurgija naslednji korak za doseganje podzavestnih idealov? Ali se vam zdi, da se trend prehitro razvija in je šel predaleč? Sam sem mnenja da ne. V kolikor se ženska zaradi travmatičnega poroda, raztrgane  male ustnice… počuti zapostavljeno, je to vsekakor poteza, ki vam bo vrnila načeto samozavest.

Predstavil vam bom nekaj splošnih posegov in postopkov, ki se uporabljajo v različnih primerih genitalne lepotne kirurgije. Ošvrknil se bom še na predstavitev nekaterih nasvetov pri spreminjanju oblike in delovanja v nožnici, ter morebitne negativne odzive ženskega telesa.
 

Kako se vse skupaj začne?

Nekatere ginekološke operacije so na voljo že desetletja. Operacije stresne urinske inkontinence in rektokele so pri nekaterih distocijskih porodih povsem rutinske. Poleg poroda, popuščanje čvrstosti vaginalnega tkiva in oslabitev mišic pripisujemo starosti. Zaradi tega se obseg porodnega kanala poveča, notranja stimulacije vagine pa postane manj občutljiva.

Ženske, ki so jim korigirali omenjeno anomalijo so opazile številne pozitivne učinke, med njimi je vsekakor dobrodošla bolj občutljiva vagina in posredno več užitkov med samim koitusom. Takoj, ko je novica o povečanju seksualnih užitkov preplavila svet, je metoda postala precej več kot zgolj ginekološka operacija. Operacija je mnogim ženskam odprla novo dimenzijo uživanja v spolnosti.  

Poleg klasičnih operativnih metod so na voljo še laserski postopki in vbrizgavanje maščob iz drugih delov telesa, predvsem iz zadnjice in stegen. Estetski kirurgi pa v svoje storitve vse pogosteje vključujejo genitalne operacije in jih postavljajo ob bok lepotnim operacijam na obrazu in prsih.
 

Postopki

Plastična genitalna kirurgija je poiskala svoj potencial daleč prek meja, ki jih je ustvarila filmska produkcija za odrasle. Potrebe in želje so različne. Nekatere želijo zgolj lep mladosten videz svojega mednožja, korekcijo raztrgane in skrite notranje ustnice, druge nabrekle zunanje ustnice, spet tretje lepo zaščiten ščegetavček…

Videz zunanjih spolovil mnogim ženskam pušča neprijeten občutek, zato so se sposobne ljubiti samo v temi. Mnoge naključne partnerje zavračajo prav zaradi videza svoje »Venere«.

V nekaterih kulturah žensko nedolžnost še vedno primerjajo z božanstvom, zato so operacije rekonstrukcije deviške kožice za reševanje časti »prve poročne noči« pri teh dekletih zelo pogoste. Nekatere želijo na ta način zgolj presenetiti, ponavadi bogatega, partnerja.
 

Pomlajevanje vagine

Vaginoplastika ali pomlajevanje vagine vključuje postopek šivanja vaginalne stene s katerim se zmanjša premer vagine. Postopek je namenjen ženskam, ki želijo z ožjo vagino povečati spolni užitek ali pa želijo uživati ob seksu z dolgoletnim manj obdarjenim partnerjem.

Po tem postopku se med koitusom poveča trenje v vagini in s tem poveča senzibilnost same G-točke.

Na žalost ni bilo narejene nobene raziskave, ki bi utemeljila ali operativni učinek res deluje na boljše spolno življenje žensk. Kljub temu dejstvu je vse več »ponudnikov«, ki ponujajo omenjeno storitev. Spet drugi trdijo, da lahko Keglove vaje okrepijo strukturo vaginalnih mišic in jih promovirajo kot najbolj učinkovito metodo za izboljšanje vaginalne senzitivnosti. Tudi vplivu morebitnih stranskih učinkov, ki jih s seboj nosi operativni poseg, se v tem primeru izogne.
 

Labioplastika

Je metoda s katero polepšamo videz zunanjega dela ženskih spolovil. Ena od najbolj pogostih zahtev predstavnic nežnejšega spola v tem primeru je, da zunanje ustnice v celoti prikrijejo notranje. Čeprav je anatomsko znano, da z leti notranje (labia minora) sežejo čez zunanje (labia majora) je sodobna pornografija poskrbela, da običajno zunanje ustnice notranje prekrivajo.

 

Obstajajo še številni drugi postopki za spremembo videza vagine: tanjšanje notranjih ustnic, odstranitev kože, ki prekriva klitoris, v zunanje ustnice se lahko vbrizga maščoba, presredek in vhod v vagino se lahko zmanjšata, prav tako pa se lahko preoblikuje predel okoli sramne kosti (odstranitev odvečne maščobe).
 

Himenoplastika

Že ime pove, da gre za poseg pri katerem se ženski »vrne« njena nedolžnost oz. deviška kožica. Ta rekonstrukcijski postopek s šivanjem ponovno vzpostavi tkivo, ki je bilo raztrgano zaradi spolnosti, jezdenja, intenzivne telesne vadbe, tampona, masturbacije…

Ženske iz kultur, kjer je devištvo zelo visoko cenjeno, se za obnovo deviške kožice pogosto odločajo. Po približno šestih tednih se deviška kožica ponovno zaraste skupaj, ženske pa med ponovnim koitusom podoživljajo občutke prve spolnosti. Povsem normalno je prisotna tudi krvavitev, ki je v omenjenih kulturah sinonim nedolžnosti.
 

Povečanje G – točke

Ali orgazem iz igle. Odkril jo je eden pionirjev ženske genitalne plastične kirurgije dr. David Matlock iz The Laser Vaginal Rejuvination Institute v Los Angelesu. Oglašuje se kot postanek za kosilo, saj postopek traja zgolj petnajst minut, pozitiven učinek uživanja pa je zagotovljen štiri mesece.

Postopek res razširi G – točko, pri ženskah z normalno spolno slo pa se okrepi užitek v spolnosti. Poseg je preprost. V področje G – točke se vbrizga kalogen, točka se poveča in izboči, zato jo je lažje doseči in spodbujati.
 

Klitoris

Z liposukcijo nad sramno kostjo se s predela venerinega hribčka odstrani odvečna maščoba, tkivo v predelu klitorisa postne tanjše in bolj dostopno. Nekatere raziskave sicer omenjajo, da je po posegu »klitorisni orgazem« lažji in močnejši, vendar se znova pojavljajo špekulacije, ki so namenjene predvsem v smeri med ceno operacije in dejansko izboljšanim občutkom med seksom.
 

Tveganja

Vsak operativni poseg s seboj prinaša kopico tveganj, omenjeni niso prav nobena izjema. Operacija nožnice in labioplastika prinašata tveganja v obliki krvavitev, okužb, popolne ali delne izgube senzibilnosti in poškodbe živčevja. Brazgotinice so neobčutljive na dražljaje, če je operacija obsežnejša pa lahko zdravljenje traja tudi več kot šest tednov, njena zapuščina pa je lahko tudi dolgotrajna bolečina.
 

Alternativa operacijam

Kljub vsemu priporočam, da pred napotitvijo k estetskemu kirurgu izčrpate vse alternativne manj invazivne metode. Številni strokovnjaki priporočajo Keglove vaje, ki krepijo mišice medeničnega dna.
 

Zakaj?

Najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo kot posledica vse večje priljubljenosti tovrstnih operacij so: Ali se ženske za genitalno lepotno operacijo odločajo zaradi pomanjkanje samozavesti? Ali pomlajevanje vagine postaja trend razsežnosti silikonskega oprsja? Želijo ženske zgolj videz spolovila, ki se je s puhom postavljal v njihovih najstniških letih? Kljub vsemu pa je genitalna plastična kirurgija dokaz, da tehnologija napreduje, je vse bolj dostopna in privlačna za širšo javnost.

 

Kot je bilo pričakovati so mnenja različna. Mnogi bodo trdili, da je naraščajoča priljubljenost ženske lepotne genitalne kirurgije zgolj samo način, da se zaradi ženske negotovosti zasluži nekaj denarja. Spet drugi pravijo, da je uspešna korekcija odpravljanja estetske napake ali zdravstvenega stanja izboljšala žensko samozavest in polepšala njihovo življenje.

Na žalost, tako kot veljajo ideali v modnem svetu in v te nezdrave ideale zapadejo številne mladenke, se tudi pri videzu vagine pojavljajo slike in trendi, ki v mnogem ne držijo. Pojav digitalne fotografije, airbrushinga in photoshopa je na vrh seznama prinesla povsem nerealna pričakovanja glede videza žensk, njihovega telesa in nenazadnje tudi njihovega spolovila. Bodite racionalne, dobro premislite in pretehtajte negativne in pozitivne posledice preden se odločite za lepotno genitalno operacijo.
 

Zaključna misel


Povsem nerealno je pričakovati, da lahko žensko, ki ji videz svojega spolovila načenja samozavest in se je odločila za lepotilni operativni poseg, prepričamo v nasprotno. Negativna čustva vodijo k slabšemu dojemanju lastne samopodobe in s tem samozavesti. Mnoge ženske se zaradi telesnega hendikepa, treba je priznati, da v večini nastane v njihovih glavah, izogibajo kopalkam, plavanju in celo goloti pred svojim partnerjem. Recimo, da obstajajo nekateri splošni ideali o videzu ženskega spolovila, vendar z gotovostjo trdim, da obstajajo mnoge inačice, ki so veliko bolj realne v svoji popolnosti. Poglejmo s te strani: Kakšen bi bil svet, če bi bili enaki vsi?

Če kljub temu razmišljate o katerem od omenjenih postopkov in cena ne predstavlja ovire na poti do popolnosti, se o posegu posvetujte z estetskim kirurgom, ki vam bo metode, posledice- slabe in dobre, natančno opisal. 

http://youtu.be/kNQQKy6vGew

Preberite še:

Distocija – težak porod

Epiziotomija

Carski rez

Porod v vodi

Vse o porodu v vodi

Epiduralna analgezija

Keglove vaje

Nedolžnost

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Prekomerna telesna teža in carski rez

13 junija, 2012 0