Saturday, June 15, 2024

Ženske so najbolj plodne med 20. in 30. letom starosti. V tem času obstaja največji odstotek rednih ovulacij in zdravih jajčec. Tveganja za nastanek kromosomskih abnormalnosti, spontanega splava, kot tudi pogostost komplikacij v sami nosečnosti so zelo nizke. Že v obdobju med 30-tim in 39-tim letom se neplodnost pri ženskah poveča za 20%, pomembnejši padec plodnosti pa se pravzaprav prične po 40-tem letu starosti. Ženska neplodnost je rezultat različnih bolezni ali infekcij ženskih spolnih organov, ter prirojenih motenj oziroma težav v uravnoteženju in sproščanju spolnih hormonov. Različne motnje omogočajo spočetje na nekoliko načinov: prirojene ali pridobljene anomalije spolnih organov onemogočajo stik spermija in jajčeca, infekcije puščajo sledi v poškodbah in neprehodnosti jajcevoda, endokrinološke motnje in neravnotežje hormonov privedejo do izostanka ovulacije, ali neprimernosti maternice za sprejem zametka.


Pogostost poškodb ali mehanske obstrukcije jajcevoda se je v preteklih dvajsetih letih zmanjšala za 15%, kar v skupni neplodnosti pri ženskah pomeni okoli 30%. Razlogi za to zmanjšanje je vsekakor osveščanje mladih pred nevarnostmi spolno prenosljivih bolezni in uporabi kondomov, kot tudi možnosti uporabe mikrokirurških tehnik pri zdravljenju poškodovanih jajcevodov in zgodnjega zdravljenja vnetnih bolezni.

Za razliko od mehaničnih faktorjev neplodnosti se je pogostost endometrioze v zadnjih dvajsetih letih dvakratno zvišala. Čeprav je endometrioza predmet številnih sodobnih raziskav ne poznamo natančne etiologije te bolezni. Prav zaradi tega je, razno v blagih primerih, zdravljenje možno izključno s kirurškim posegom.

Literatura:

1. Oehninger S. Strategies for the infertile man. Sem Reproductive Med
2. Oliva A, Spira A, Multigner L. Contribution of enviromental factors to the risk of male infertility. Human Reprod
3. Moline JM, Golden AL et al. Exposure to hazardous substances and male reproductive health: a research framework. Environ Health Perspect