Thursday, February 22, 2024

Raziskava tveganj na ameriških cestah, ki so jo po naročilu Ameriške avtomobilske zveze izvedli na univerzi Carnegie Mellon, je postregla s kar nekaj zanimivimi podatki: na avtocestah umre več previdnih 82-letnih žensk kot drznih 16-letnikov, saj so ostarele gospe bolj krhkega zdravja in pogosteje umrejo zaradi poškodb, najvarnejše območje za voznike v ZDA je kljub zgodbam o norih bostonskih voznikih Nova Anglija, najvarneje pa potujejo malčki v otroških sedežih med jutranjo prometno konico.


Moški za volanom bolj nepremišljeni
V prometu umre kar trikrat več moških voznikov od ženskih voznic tudi zato, ker je za volanom več moških kot žensk. A ko so raziskovalci primerjali število smrti na število prevoženih milj za vsak spol posebej, so ugotovili, da moški na cestah vseeno tvegajo veliko več. Na vsakih sto prevoženih milj so namreč ugotovili 1,35 smrti moških v primerjavi z 0,77 smrti žensk. Moški namreč vozijo hitreje in večkrat sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Najbolj ogroženi motoristi
Na cesti najmanj tvegajo vozniki v 40. in 50. letih, a ne tisti, ki se ob nočnih urah vozijo na motorjih, še posebej na jugu ZDA, je pokazala raziskava. S kombinacijo vseh vrst podatkov, ki so na voljo, je tako mogoče sestaviti najvarnejši možni scenarij na cesti: štiriletna deklica v velikem avtomobilu ali na šolskem avtobusu februarja med sredino prometno konico nekje v Novi Angliji … Štiriletniki tudi sicer najmanj tvegajo na cesti, najverjetneje zato, ker sedijo v otroških sedežih, njihovi starši pa (najpogosteje v varnih velikih avtomobilih) vozijo previdneje. Najvarnejši so veliki avtomobili tudi zato, ker jih vozijo dolgočasnejši ljudje, ugotavljajo raziskovalci. Zelo varni so tudi šolski avtobusi, na cesti pa največ tvegajo motoristi – smrti na motorju so kar 32-krat pogostejše od tistih v avtu. Najnevarnejše so ceste ob 2. uri zjutraj, ko se pogosto zaprejo bari in je veliko smrti povezanih z alkoholom.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Pretežki ljudje imajo manjšo plačo

13 junija, 2012 0