Sunday, December 3, 2023

Zdravnica Julie Wray iz Salforda je potrdila, da je za popolno formo po porodu potrebno vsaj leto dni, s čimer se strinjajo številne matere. Po porodu je hormonsko ravnovesje popolnoma porušeno, endokrini sistem pa se pri vsaki ženski različno dolgo prilagaja. Dva meseca poporodnega okrevanja, po travmi kot je porod, je vsekakor premalo.


Tudi v primerih, ko se ženske fizični hitro opomorejo, je potrebno upoštevati njeno psihično stanje, pravi zdravnica Wrayeva.

»Gre za vprašanje zdravja teh žensk. Utrujenost slabi organizem, k temu pa prištejte stres, ki je v tem primeru povsem naraven, bolečine v križu in videli boste, da mladim mamicam nikakor ni lahko. Težava vsaka zase niti ni tako velika, ko pa jih seštejemo in prištejemo prevelika pričakovanja okolice, se fizično in psihično zdravje ženske hitro obrneta na slabše,« dodaja Wrayeva in se obregnila na pritiske medijev, ki slavne mamice propagirajo kako se že po mesecu dni po porodu vračajo na stare tire.

»Ne pozabite, da za temi ženskami stoji kup ljudi, ki skrbi za njihovo dobro počutje,« materam svetuje Julie Wray.

Za konec pa še stavek iz knjige z naslovom ‘Žensko telo, ženska modrost’ avtorice Christiane Northrup:  »Vsaka ženska se mora zavedati, da pomeni prihod otroka resna življenjska sprememba pri kateri nikoli ne moreš biti popolnoma pripravljena. Občutljivo obdobje je še posebej stresno, če nimate podpore. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da večina žensk še zdaleč nima toliko podpore kot bi jo morale imeti.«

Naslednji prispevek

Zgodnja nosečnost in hCG

13 junija, 2012 0