Thursday, December 7, 2023

»Ko govorimo o vzburjenju heteroseksualnih žensk, je njihovo gledanje moškega telesa enako vznemirljivo, kot opazovanje mrtve narave,« trdi znanstvenica Meredith Chivers. Njena raziskava se je med gledanjem video posnetkov nagcev in nagic osredotočila na genitalno vzburjenje prostovoljcev, v različnih erotičnih in neerotičnih situacijah.


Apolon proti Afroditi

Raziskovalci so odkrili, da se žensko (ne) vzburjenje med opazovanjem mišičastega golega moškega in do vratu zapetega alpinista ne razlikuje. Situacija se je drastično spremenila med opazovanjem golega ženskega telesa, ko se jim je s povišanim srčnim utripom pospešil pretok krvi po telesu.

Ob gledanju pornografskih filmov so se heteroseksualne ženske vzburile povsem enako, ne glede na spol in število igralcev, večjo vzburjenost je povzročila le boljša spolna aktivnost. Enako so jih vzburili filmi masturbiranja in spolnosti, ne glede na to ali so v njih igrali heteroseksualni pari, ali samo ženske in samo moški.

Dr. Chivers poudarja, da raziskovanje spolnosti vodi v smer, ko lahko govorimo, da žensko seksualnost uvrščamo med homoseksualno in heteroseksualno. Seksologi vse bolj verjamejo, da je ženska erotičnost fluidna, moška pač ne.

Prilagodljiva seksualnost

Po gledanju filmov je dr. Chivers s prostovoljkami opravila informativni razgovor. Prosila jih je, naj ocenijo stopnjo svoje vzburjenosti med gledanjem različnih kadrov. Tako homoseksualnim, kot heteroseksualnim ženskam so bili vznemirljivejši filmi samo z ženskimi igralkami.

Zakaj heteroseksualne ženske seksualno vzburijo druge ženske? Primer se ne pojavlja pri moških in ne glede na njihovo spolno usmerjenost, so se vzburili zgolj med gledanjem izključno preferiranega spola, odkriva dr. Chivers. Znanstveniki raziskave niso želeli zaključiti z izjavo, da so vse ženske podvržene biseksualnosti, ker trdijo, da bi bil tak zaključek preenostaven in netočen z obzirom na kompleksnost celotne ženske seksualnosti. Za podrobnejše zaključke bodo potrebne dodatne raziskave.

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Ženskam ni do priložnostnega seksa

13 junija, 2012 0