Monday, June 5, 2023
13 junija, 2012

Ženske s čezmerno telesno težo in rak dojke

By 0 480 Views
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Če pa se ženski telesna teža povečuje po 50. letu starost, to povečuje nevarnost, da bo ženska zaradi raka na dojki umrla.


"Veliko študij kaže, da obstaja povezava med visokim indeksom telesne teže in rakom na dojkah," je na letni konferenci v Bostonu, ki jo je organiziralo Severnoameriško društvo za raziskovanje debelost, opozorila Cheryl Rock s kalifornijske univerze v San Diegu.

"Najpomembnejše, kar moramo dopovedati ženskam, je, da če se bodo redile po 50. letu starosti, bodo še bolj izpostavljene nevarnosti, da umrejo zaradi raka na dojkah," je dodala Marilie Gammon s severnokarolinške univerze.

V strokovnem pogledu je debel tisti, čigar indeks telesne teže je večji od 30. Indeks telesne teže (ITM) sicer izračunamo tako, da telesno težo delimo s kvadratom višine. Če je ITM večji od 25, govorimo o čezmerni telesni teži. Če ima človek indeks med 18,5 in 24,9, pa govorimo o normalni telesni teži.

Raziskave kažejo, da so ženske, ki so se po 18. letu zredile za 20 ali več kilogramov, dvakrat bolj izpostavljene nevarnosti, da zbolijo za rakom na dojkah kot pa ženske, katerih telesna teža je stalna.

Najnovejše raziskave kažejo tudi, da imajo ženske, ki se ukvarjajo (lahko samo občasno) s telesnimi aktivnostmi, več možnosti, da preživijo rak na dojkah, če za njim zbolijo.

Vir: RTVSLO

Komentarji
Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Če hočete prenehati kaditi, pojdite na tek

13 junija, 2012 0