Monday, May 20, 2024

Raziskava je pokazala, da se tretjina mam sramuje določenih elementov svoje nosečnosti.


Raziskava nekega angleškega zavoda odgovornega za novorojenčke je pokazala, da se 15% nosečnic ne upa razpravljati o negativnih posledicah, ki jih prinaša nosečnost. Prav zaradi tega bo zavod pričel s kampanijo, ki bo mamice spodbujala k sproščenemu dialogu o svoji nosečnosti.

V anketi je sodelovalo 1303 mamic in bodočih mamic, ki so odgovarjale na vprašanja o svoji nosečnosti. 42% vprašanih je imelo izkušnje z izgubo spomina, 41% je izpostavilo težave z mehurjem, 40% je motila čustvena neuravnovešenost.

Tretjina mam je imela negativne izkušnje z zaprtostjo, četrtina se je pritoževala na izlivanje iz dojk, sedmina se je prekomerno potila.

»Nosečnost povzroči eno največjih sprememb, ki ga doživi organizem. S seboj prinese številne nove in nepričakovane izkušnje,« pravi vodja raziskave.

Večina sprememb je nenevarnih, ženske pa morajo več pozornosti posvetiti svojemu telesu, ker bi lahko spregledale zgodnje spremembe, ki opozarjajo da nekaj ni v redu.

»Srbenje, krvavitve, ali bolečine nikakor niso spremembe, ki jih je potrebno ignorirati. Če ste zaradi česarkoli zaskrbljene morate obiskati zdravnika. Ko govorimo o nosečnosti, ni niti eno vprašanje odveč.« je še dodala.

Naslednji prispevek

Pizza povečuje tveganje spontanega splava

13 junija, 2012 0