Thursday, June 20, 2024
13 junija, 2012

Ženski večni težavi: utrujenost in pomanjkanje spanca

By 0 1489 Views

Raziskava ameriške organizacije National sleep foundation je pokazala, da celo 60% odstotkov žensk spi dovolj kvalitetno samo trikrat tedensko. Prav tako je 40% žensk priznalo, da jih utrujenost moti med opravljanjem vsakodnevnih opravil. Strokovnjaki ponujajo rešitev in pravijo, da je vsaka skrb povsem odveč. Ženske se morajo kot prvo zavedati, da lahko pomanjkanje spanca pusti resne posledice na njihovem zdravju.


Utrujenost je magnet za kilograme

Raziskava je pokazala, da imajo »nespečne« ženske težave z odvečnimi kilogrami. Manj kot 7 ur spanja na dan, je povezano z večjim indeksom telesne teže in debelostjo, objavljajo v časopisu Sleep.

Težave, ki jih povzroča nespečnost niso povezane samo z nabiranjem centimetrov okoli pasu in bokov, temveč vodijo v mnogo resnejše težave, kot je npr. nastanek kardiovaskularnih bolezni.

National sleep foundation opozarja, da s skrajšanjem spanja povečujemo tveganje za nastanek visokega krvnega tlaka, diabetesa, psihičnih težav, kot je depresija, postanemo nerodnejši in podvrženi poškodbam. Zaradi pomanjkanja sna trpijo naši možgani, ki težje procesirajo in si težje zapomnijo nove informacije.

Nasveti strokovnjakov za boljšo higieno spanja

Skrbem naklonjene ženske želijo težave čimprej rešiti. Prav zaradi tega pogosto ne morejo zaspati. Psihologi trdijo, da je za regeneracijo telesa in duha potreben čas, za trden spanec pa se je potrebno naučiti skrbi dajati na stran. Enostavna rešitev je zapisovanje skrbi v beležnico, drugi dan pa v isto beležko zapišemo potencialne rešitve.
Z redno telesno vadbo potenciramo utrujenost, zaradi česar zaspimo prej. Prav tako je lahko vadba dobrodošel izpustni ventil za vse težave, ki vas mučijo. Z redno telesno vadbo se ne boste samo bolje počutile, boste srečnejše in polne energije.

Zadnji obrok pojejte najmanj tri ure pred spanjem. Enako velja za napitke, ki vsebujejo kofein in nikotin. Za vspostavitev pravilnega bioritma je pomembno, da hodite spati ob isti uri, vključno z vikendi. Umirjen, temen in prijeten ambijent spalnice, vam bo pomagal utoniti v globok spanec.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Vremenska napoved pomaga pljučnim bolnikom

13 junija, 2012 0