Tuesday, April 23, 2024

Rezultati raziskave so pokazali, da je zgodnja menstruacija povezana z debelostjo, ki nima neposredne povezave s številom porodov in menopavzo. Ženske v postmenopavzi so izpostavljene prekomerni telesni teži, za katero pa je v največji meri odgovorna starost in ne menopavzalni status.


Znano je, da je prekomerna telesna teža znan dejavnik kardiovaskularnih obolenj, ki letno vzamejo največ ženskih življenj. Kardiovaskularne bolezni se pri ženskah običajno razvijejo nekoliko kasneje kot pri moških. Kljub vsemu pa morajo ženske z družinsko anamnezo bolezni, morebitnim kardiovaskularnim boleznim nameniti več pozornosti.

Že zelo enostavna sprememba načina življenja, lahko drastično zmanjša tveganje srčnih bolezni – redna dnevna telesna vadba (30-60 minut), vzdrževanje zdrave telesne teže, prenehanje kajenja in zdrava prehrana.

Nekatere predhodne raziskave so zgodnjo menstruacijo povezale s težavnejšim obnašanjem v najstništvu, kar lahko v kasnejšem življenju poveča tveganje kardiometaboličnih bolezni in raka, še posebej raka na dojki.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ogljikov dioksid postaja zamenjava za botoks

16 novembra, 2012 0