Wednesday, April 24, 2024

V raziskavo je bilo vključenih 400 nedonošencev, ki so bil rojeni najmanj pet tednov pred predvidenim datumom poroda.


Tri četrtine nedonošenčkov je bilo hranjenih z materinim mlekom, ostali pa s podarjenim mlekom in nadomestnim mlekom.

Nedonošenčki, ki so bili vključeni v raziskavo hranjenja z mlekom namesto intravenozne prehrane, so že drugi ali šesti dan zunanjega življenja prejemali mleko.

Intravenozna prehrana nedonošenčkov lahko povzroči zaplete, vključno z zdravjem jeter.

Znano je, da so visokorizični nedonošenčki občutljivi na prebavne težave, vključno s stanjem, ki se imenuje nekrotizirajoči enterokolitis.

Nekrotizirajoči enterokolitis je bolezen za katero je značilna nekroza črevesne sluznice in v hujših primerih celo globljih črevesnih sten. Simptomi se kažejo v netoleranci do prehrane, letargija, nihanje telesne temperature, ileus- črevesna zapora, napihnjenost, bruhanje žolča, hemotohezija – kri v blatu, apneja – nenadno prenehanje dihanja in znaki sepse.

Več kot 85% primerov se pojavi pri nedonošenčkih. Stopnja smrtnosti znaša med 20 in 30-timi odstotki.

Pri nedonošenčkih, ki so jih že zelo zgodaj pričeli hraniti z mlekom, se je nekrotizirajoči enterokolitis razvil pri 18%, pri nedonošenčkih, pri katerih so kasneje pričeli s hranjenjem z mlekom, pa se je razvil v 25% primerov.

Po besedah znanstvenikov, ki so sodelovalo v raziskavi, je uvajanje mleka v prehrano 24 do 48 ur po porodu, za otroka zelo koristno in zdravo.

Naslednji prispevek

Več nosečnosti, daljše življenje?

13 junija, 2012 0