Monday, July 22, 2024

Razumevanje znakov nosečnosti pa je pomembno tudi z vidika korelacije z morebitnimi drugimi zdravstvenimi težavami, ali morebitno nenačrtovano nosečnostjo. Prvi znaki nosečnosti se lahko pojavijo že teden dni po spočetju, lahko pa se uspešno skrivajo še nekaj tednov.


Prvi znaki nosečnosti

Prvi znaki nosečnosti vključujejo že omenjen izostanek menstruacije, glavobol, občutljive prsi in bolečine v spodnjem delu hrbta. V kolikor ste bile spolno aktivne in niste uporabile zaščito, ter vas daje jutranja slabost, naredite nosečniški test.

Implantacijska krvavitev

Implantacijska krvavitev je blaga vaginalna krvavitev, ki se pojavi približno 6-12 dni po spočetju, oz. v trenutku ko se zarodek implantira na maternično steno. Poleg krvavitve nekatere ženske spremljajo tudi trebušni krči. Implantacijska krvavitev pa ni domena vseh žensk, kar pa seveda ne pomeni, da niso noseče.

Izostanek menstruacije

Izostanek menstruacije je dejansko najpogostejši in najbolj opazen simptom zgodnje nosečnosti, ki žensko prepriča v izvedbo nosečniškega testa. Kljub temu pa se lahko pri posameznicah še pojavi določena menstrualna krvavitev, ki pa je v primerjavi z običajno blažja in krajša.

Izostanek menstruacije pa ni nujno zgolj posledica nosečnosti. Pričetek jemanja hormonske kontracepcije, okužbe ali poškodbe kot posledica spolnih odnosov, lahko zamaknejo reden menstrualni cikel. Na menstrualni cikel vpliva tudi hiter prirast telesne teže, hormonske težave, napetost, stres, bolezni…

Otekle prsi

Otekle dojke so najbrž prvi vidni simptom nosečnosti, ki se pojavi že prvi ali drugi teden po spočetju. Poleg povečanega volumna oprsja se lahko pojavita še bolečina in srbečica.

Na fiziologijo oprsja pa vplivajo še hormonsko neravnovesje, hormonska kontracepcija in bližajoča menstruacija.

Utrujenost

Utrujenost je še en nosečniški simptom, ki se lahko pojavi v že v prvem tednu nosečnosti.

Utrujenost pa je lahko tudi posledica stresa, izčrpanosti, depresije, prehlada, bolezni…

Jutranja slabost

Jutranja slabost je zagotovo najbolj znan in največkrat omenjen simptom nosečnosti. Pojavi se med drugim in osmim tednom nosečnosti. Zelo redke so srečnice, ki jih jutranja slabost zaobide. Na temo o jutranji slabosti v nosečnosti si lahko več preberete v drugih člankih na našem portalu.

Jutranja slabost pa lahko nastane tudi kot posledica zastrupitve s hrano, kot posledica stresa, hormonskih sprememb, kot posledica jemanja hormonske kontracepcije ali posledica drugih želodčnih težav.

Bolečine v križu

Bolečine v spodnjem delu hrbtenice so simptom, ki se lahko pojavi že zelo zgodaj v nosečnosti. Za ta simptom je značilno, da ne izgine, ampak je zvest spremljevalec celotne nosečnosti.

Bolečine v križu pa se lahko pojavijo tudi kot posledica bližnje menstruacije, kot posledica stresa, drugih težav s hrbtenico, ter pretirane fizične aktivnosti.

Glavobol

Glavobol sproži med spočetjem izzvana nenadna hormonske nevihta.

Glavobol pa seveda sprožijo še drugi zelo pogosti dejavniki: dehidracija, kofein, alkohol, PMS, bolezni…

Pogosto uriniranje

Približno pri šestih do osmih tednih nosečnosti lahko načrtujete dodatne obiske vašega WC-ja.

Pogostejše uriniranje pa lahko povzroči tudi okužba sečil, povečan vnos tekočine in jemanje diuretikov.

Temnenje areol

Potemnitev areol (pigmentni obroček okoli bradavičk) je znan simptom nosečnosti, ki ga povzroča rast melanocitnih celic, ki so odgovorne za proizvodnjo melanina.

Potemnitev lahko povzroči hormonsko neravnovesje, ki ni izzvano z nosečnostjo, ter predhodne nosečnosti.

Lakota

Čeprav se mogoče ne pojavi želja po uživanju kislih kumaric s sladoledom, pa pri nekaterih ženskah nosečnost vzbuja apetit. Povečan apetit pa je lahko spremljevalec celotne nosečnosti.

Lakoto pa lahko sproži tudi slaba prehrana, pomanjkanje določenih hranil, bolezni ali bližajoča menstruacija. 

Naslednji prispevek

Odprtost in zrelost materničnega vratu

16 junija, 2014 0