Thursday, June 20, 2024

Veliko staršev se sprašuje, če je mrzlo vreme primerno za sprehode z majhnim dojenčkom. Kako ga sploh obleči, kam in za koliko časa iti na sprehod, ali so kakšne temperaturne omejitve? Kdaj je temperatura zraka prenizka za mojega otroka?
Odgovarjamo spodaj.


Zavedati se morate, da strokovnjaki sprehod, četudi je hladen, priporočajo bolj, kot zadrževanje v toplih in neprezračenih stanovanjih, ki so ravno zaradi tega polna bakterij. Če je vreme jasno, ne dežuje in ne sneži, je sprehod odlična in priporočljiva izbira, ne glede na del dneva.

Kako otroka obleči za zimski sprehod?
Nujno večslojno. Dojenčki izgubljajo toploto hitreje kot odrasli. A ne pretiravajte, saj mu ne sme biti prevroče. To ugotovite tako, da mu z roko sežete v rokav in potipate njegovo podlaket, potipate pa lahko tudi njegovo zatilje ali prsa. Če so ta potna, ste ga preveč oblekli. Pazite, da zaščitite izpostavljene dele telesa kot so ušesa, roke in vrat.
Vedeti morate, da je treba dojenčke, ki jih vozite v vozičku, drugače obleči kot malčke, ki delajo že prve korake. Če oblačite dojenčka, ta verjetno večino časa na sprehodu preživi v vozičku, zato ga je treba dobro obleči in pokriti. Ovčja volna in perje sta vaša najboljša prijatelja, saj je otrok bolj nagnjen k zmrzovanju, ker je ves čas pri miru. Otrok, ki hodi sam, pa potrebuje oblačila, ki ga ne bodo ovirala pri skakanju in tekanju, prav tako pa potrebuje primerno in nepremočljivo obuvalo. Po potrebi s seboj vzemite tudi dodatna suha oblačila, če zmoči ta, ki jih ima na sebi.

Koliko časa lahko traja zimski sprehod?
Sveži zrak izboljšuje otrokovo zdravje in je zanj nujen, a pozimi ni priporočljivo pretiravati. Sprehodi naj bodo krajši kot pomladi in poleti. Novorojenček naj ne bo zunaj več kot pol ure v enem kosu, starejšega otroka pa pozorno opazujte, da ga ne bo pričelo mraziti. Če otrok že zna govoriti, pa vam bo sam povedal, kdaj ga bo zazeblo.

Kdaj ven peljati novorojenčka?
Nikoli v megli in vetru. Pediatri prva dva tedna po otrokovem rojstvu odsvetujejo sprehode, če se otrok rodi pozimi, pa pravijo, da je najbolje, da ste z otrokom doma tudi cel mesec. Ko se z njim pričnete sprehajati, pa pozimi to storite sredi dneva. Zjutraj in zvečer je namreč najhladneje.

A. L.

Kategorija:   dojenček, Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Kaj je spina bifida?

26 februarja, 2019 0