Monday, July 15, 2024

Način okužbe


Virus se pri okuženi osebi nahaja v visokih koncentracijah v krvi, slini, spermi, vaginalnem izločku, v majhnih količinah pa tudi v urinu, blatu, znoju, solzah in mleku doječe matere. Iz tega sledijo tudi možni načini okužbe.

  • Najpogostejši način okužbe je nezaščiten spolni odnos z okuženo osebo.
  • Pogost je prenos med narkomani zaradi souporabe okuženih igel. Na isti način se ta virus širi tudi pri tetoviranju, prebadanju ušes, akupunkturi ali obrezovanju.
  • Okužena mati lahko prenese VHB na otroka pred, med porodom ali po njem.
  • Pri nenamernih poškodbah z iglami ali drugimi ostrimi predmeti, če so onesnaženi s krvjo okužene osebe (zdravstveno osebje; stik z odvrženimi iglami; osebe, ki uporabljajo skupne britvice, zobne ščetke,…).
  • Prenos s krvjo in krvnimi pripravki, ki je bil včasih pogost, je danes zelo redek zaradi obveznega testiranja krvi krvodajalcev.

Epidemiološke značilnosti

Hepatitis B je razširjen po vsem svetu in predstavlja velik javnozdravstveni problem. Ocenjujejo, da je na svetu več kot 350 milijonov ljudi (5 % svetovne populacije) kronično okuženih s HBV. Vsako leto zaradi akutnega hepatitisa B in njegovih posledic umre okoli milijon ljudi. Ocenjujejo, da je v Evropi vsako leto okoli milijon novih okužb, od katerih ena četrtina napreduje v jetrno cirozo. Zaradi kronične okužbe z VHB je na svetu vsaj 60 milijonov bolnikov z jetrno cirozo, kar je več, kot jih povzroči alkohol.

Preprečevanje okužbe

Že od leta 1982 poznamo varno in učinkovito cepivo proti hepatitisu B, vendar se zaradi nesistematičnega cepljenja pojavljanje bolezni še ni bistveno zmanjšalo.

V Sloveniji smo začeli preprečevati okužbo z izvajanjem cepljenja za skupine z velikim tveganjem (zdravstveni delavci, študenti medicinskih šol, bolniki na dializi, družinski člani okuženih, novorojenčki okuženih mater, bolniki s spolno prenesenimi boleznimi in njihovi spolni partnerji, intravenski uživalci drog, gojenci zavodov za duševno in telesno prizadete). Vendar kljub temu glede obsega cepljenja še zdaleč nismo zadovoljni. Zato smo v naši državi uvedli tudi obvezno cepljenje otrok v prvem razredu osnovne šole.
Ker pa je najpogostejši način prenosa med ljudmi nezaščiten spolni odnos z okuženo osebo, pa cepljenje priporočamo tudi vsem ostalim. Pred spolnim prenosom okužbe varuje tudi kondom.

Kaj storiti v primeru nakjučne poškodbe z ostrim, krvavim predmetom ali po politju s krvjo?

Po poškodbi iztisnemo kri in pustimo, da nekaj časa teče. Izpiramo z mlačno vodo 10 minut. Mesto prelijemo z alkoholnim razkužilom, ki naj učinkuje 2-3 minute. Rane ne sesamo!

Če je s krvjo polita nepoškodovana koža, ta predel speremo z mlačno vodo in razkužimo z alkoholnim razkužilom, ki naj učinkuje vsaj 2 minuti.

Po obrizganju sluznice oči, nosu ali ust ter poškodovane kože, to mesto izpiramo s čisto, tekočo, mlačno vodo najmanj 10 minut. Ne pozabimo odstraniti kontaktnih leč!

Po končani prvi pomoči poškodovanca obvezno odpeljemo k zdravniku, ki bo rano, če je potrebno, dokončno oskrbel in preveril ali poškodovanec mora biti cepljen proti tetanusu. O potrebi cepljenja proti hepatitisu B se odloči epidemiolog zavoda za zdravstveno varstvo.

Kako živeti z virusom hepatitisa B?

Ker VHB živi in se razmnožuje v celicah jeter, je potrebna previdnost pri uživanju mastne hrane in alkohola, kar lahko dodatno poškoduje jetra. Četudi okužena oseba nima zdravstvenih težav, je priporočljiva redna kontrola delovanja jeter pri specialistu infektologu ali izbranem zdravniku. Nosilci virusa se morajo zavedati, da lahko prenesejo okužbo na druge s svojo krvjo, spermo, slino in tudi drugimi telesnimi izločki. Zato ne morejo biti krvodajalci. Nujno morajo uporabljati svoj pribor za osebno higieno (pribor za britje, zobna ščetka, brisače, perilo, …), jedilni pribor. Prav je, da pri spolnih odnosih uporabljajo kondom. Priporočljivo je testiranje spolnih partnerjev in ožjih družinskih članov ter ev. cepljenje.

vir: zzn-nm

Sorodni članki: 

 

Kategorija:   Spolne bolezni
Naslednji prispevek

Spolno prenosljive bolezni

13 junija, 2012 0