Thursday, April 25, 2024

Poglejmo katera živila in njihova značilna kemična sestava lahko ublažijo simptome astme:


Avokado: je sadje z najvišjo vsebnostjo L-glutationa, tripeptida, ki ga uvrščamo med amino skupino cisteina in karboksila. Omenjen antioksidant pomaga pri detoksikaciji organizma, humane celice ščiti pred prostimi radikali in organskim peroksidom.

Ohrovt: je bogat vir vitamina C in beta karotena. Močan antioksidant lajša simptome astme in preprečuje nastajanje novih.

Špinača: raziskava, v kateri je sodelovalo 68.000 prostovoljcev je pokazala, da je špinača direktno povezana z nižjim tveganjem astmatičnih napadov. Vsebuje veliko vitamina C in E, ter beta-karotena in magnezija.

Banana: lahko bi dejali: »Banana na dan, prežene astmo stran!«, vsaj tako kaže raziskava iz leta 2011. Otroci, ki dnevno zaužijejo eno banano imajo za nastanek astme kar 34% nižje tveganje. Banane so bogat vir vitaminov, ki pomagajo pri preventivi težav povezanih z respiratornimi težavami.

Bezeg: krepi imunski sistem in pomaga v  boju proti prehladu, gripi in respiratornimi težavami, med katere sodi tudi astma.

Jabolko: je bogat vir kvercetina, ki nudi močno zaščito pred astmo. Ena izmed raziskav je pokazala, da imajo nosečnice, ki pojedo vsaj štiri jabolka na teden, večjo verjetnost rojstva otroka brez astmatičnih simptomov.

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Kumarice

28 marca, 2013 0