Saturday, April 13, 2024

Ni mame na tem svetu, ki ne bi svojemu otroku želela in nudila zgolj najboljše, kar ji trenutna situacija dovoljuje. Ta želja nosečnico podzavestno pripelje do uživanje bolj zdrave in z vitamini in minerali bolj bogate prehrane. Če k temu prištejemo še prenehanje kajenja in uživanja alkoholnih pijač, ste za svojega še nerojenega otroka storil skoraj vse kar je v vaš moči.


Živimo v dokaj onesnaženem okolju, ki že samo po sebi vpliva na razvoj ploda, svoj vpliv pa ima tudi na pridelavo hrane. Nekatera živila, ki jih brez negativnih stranskih učinkov uživamo praktično vsak dan, pa imajo lahko v nosečnosti za rast in razvoj ploda usodno negativne posledice. Osveščanje o v nosečnosti potencialno nevarnih živil, večkrat pomaga pri zagotavljanju zdrave in varne nosečnosti.

Nepasterizirani izdelki in listerioza

Živila, ki so izdelana iz nepasteriziranega mleka (kislo mleko, siri…) lahko vsebujejo bakterijo Lysteria monocytogenes, ki povzroča listeriozo. K spisku lahko pripišemo še nepasterizirane sokove. Kolonizacija omenjene bakterije se lahko vrši v zemlji, lesu, gnili zelenjavi ali sadju in vodi. Bakterije lahko najdemo tudi v surovem ovčjem ali govejem mesu. Pomembno je, da pred uporabo vso zelenjavo dobro umijemo, uživanju surovega mesa (biftek, suhe salame, pršut…) pa se v širokem loku izognite. Pri višji temperaturi, torej pri kuhanju, se bakterije uničijo, zato se uživanje kuhanega mesa ne prepoveduje.

E. Coli, toksoplazmoza in salmonela

Premalo kuhano meso ali surove ribe lahko povzročijo okužbo z E. Coli, toksoplazmozo ali salmonelo. Izogibajte se sušiju, paštetam, mesno predelovalnim izdelkom, surovim morskim sadežem (še posebej školjkam) in ne dovolj kuhanemu ali pečenemu mesu. Salmonelo lahko najdemo v surovih jajcih, prekajenemu mesu, majonezi in drugih jedeh iz surovih jajc. S salmonelo kontaminirana živila oddajo značilen vonj, ki ga ne gre prezreti.

Ribe da, vendar preverite

Ribe so esencialni vir beljakovin, vitamina B in omega-3 maščobnih kislin, na žalost pa je onesnaževanje poskrbelo, da nekatere ribe posedujejo prevelike količine nevarnega živega srebra. Živo srebro lahko poškoduje, ter zavre razvoj plodovih možganov in centralnega živčnega sistema. Mečarice, morski psi in skuše spadajo med najbolj zastrupljene ribe.

Lahko zaužijem preveč dobrega?

Jetra so z vitaminom A bogato živilo. V nosečnosti pa jih uživajte z velikim zadržkom. Raziskave so namreč potrdile, da lahko visoka vsebnost vitamina A v organizmu nosečnice povzroči okvare ploda. Vitamin A pa prihaja v dveh formah: beta karoten in retinol. Jetra so bogat vir retinola, beta karoten, ki ga najdemo v korenju in mandarinah, pa zdravju in razvoju ploda ni nevaren.

Druga previdnost se nanaša na uživanje vitamina E. Raziskave so namreč potrdile, da vitamina E povzroča oksidativne poškodbe celic, omenjene poškodbe pa pospešujejo staranje celic. Rezultat so srčne in kancerogene bolezni.

Naslednji prispevek

Nosečnost po transplantaciji maternice

15 aprila, 2013 0