Monday, April 22, 2024

Časovna stiska in tempo življenja nas silita, da pojemo prvo stvar, ki nam pade na pamet. Pomanjkanje časa za pripravo obroka, ter na hitro zaužiti obroki pa puščajo vidne posledice na našem telesu. Kopičenje maščobnih oblog na našem telesu pa pogosto vodi k razvoju številni modernih bolezni. Na podlagi raziskav in priporočil najuglednejših univerz in inštitutov pa vam priporočamo živila, ki jih vključite v vsakodnevno prehrano:


Marelice: Z betakarotenom bogato živilo preprečuje hujše očesne poškodbe. Presnova omenjeno sestavino pretvori v vitamin A, ki preprečuje razvoj nekaterih tipov malignih celic.

Avokado: Znižuje LDL holesterol in povečuje vsebnost HDL holesterola v krvi.

Maline: Vsebujejo sestavine, ki preprečujejo razvoj določenih malignih celic, ter precej vitamina C in vlaken, ki se borijo proti holesterolu in kardiovaskularnimi obolenji.

Melona: Rumeno meso vsebuje dva močna antioksidanta – vitamin C in betakaroten, ki v sodelovanju s kalijem (dvakrat več kot v bananah) v vsakodnevni prehrani predstavlja popolno živilo.

Brusnični sok: čisti kri in ščiti pred razvojem škodljivih bakterij, ter deloma preprečuje tiha vnetja.

Paradižnik: Likopen je eden od najmočnejših karotenoidov, ki delujejo kot antioksidanti. Paradižnik zmanjšuje tveganje obolenja sečnih poti, želodca in črevesja.

Rozine: Izjemen vir železa, ki pomaga pri cirkulaciji krvi in dostavi kisika v celice.

Smokve: Kalij, vlakna in vitamin B6 so potrebni za dobro razpoloženje. Zmanjšuje vsebnost holesterola in preprečuje zadrževanje vode v telesu.

Čebula: Ščiti pred karcinomom, vsebuje vitamina B6 in C.

Artičoka: Preventiva proti rakavim obolenjem, uravnava holesterol.

Brokoli: Za ženske zelo pomembna zelenjava – zmanjšuje tveganja obolenja za rakom na dojki. Bogat je z vitaminom C, luteinom in betakarotenom.

Špinača: Bogata z vitaminoma C in K, beta karotenom, folati in luteinom, ki ščiti pred makularno degeneracijo

Česen: Znižuje LDL holesterol, uravnava krvni tlak in deluje preventivno na zdravje želodca in črevesja.

Pšenični kalčki: So bogati z vitaminom E in magnezijem, ki preprečujeta krče.

Arašidi: Vir proteinov, železa, cinka in magnezija. Zmanjšuje tveganja srčnih obolenj.

Školjke: So vir vitamina B12, železa, mineralov, magnezija in kalija. Odlične so za boljše delovanje nevrotransmiterjev in boljše delo možganov.

 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Vodnar

30 avgusta, 2012 0