Sunday, April 21, 2024

Poleti podhladitvi telesa nismo namenjali posebne pozornosti. Sončni žarki in znojenje sta vsakodnevno poskrbela za idealno telesno temperaturo. Prihajajo hladni zimski dnevi. Ljudje z dobrim imunskim sistemom se bodo proti mrazu uspešno borili že z malo toplejšimi oblačili, obstajajo pa tudi ljudje, ki svojega telesa kljub debelim slojem oblačil, ne morejo ogreti.


S pomočjo nekaterih živil lahko povečamo telesno temperaturo, izboljšamo odzivnost imunskega sistema, mentalnih sposobnosti in razpoloženja.

Pekoča hrana ne samo da telo ogreje, vpliva na izločanje endorfina, ki je odgovoren za dobro razpoloženje. Juha s čilijem pospešuje presnovo potenja. Da skozi potenje izločamo do 30% toksinov iz organizma pa tako ali tako že vemo. Poleg tega se izostri vid in izboljša razmišljanje.

V abdominalnem področju se nahajajo vsi vitalni organi, ki so s pravilnim delovanjem povezani s kakovostjo življenja. V ezoteriki umeščajo pleksus v center volje ali ognja, zato menijo, da ‘ogenj’ v prebavilih krepi dobro voljo, um in telo.

Z ogrevanje organizma pa je seveda najbolj logičen nasvet, izogibanje hladnim obrokom in pijači. Vnos hladnih živil telesno temperaturo še dodatno zniža.

Dvig telesne temperature pa lahko pospešijo tudi nekatera hladna živila kot so oreščki in semena. Omenjena živila vsebujejo veliko energetsko vrednost, vitaminov, mineralov in omega 3 maščobnih kislin. Zanimiv je podatek, da so plodovi, ki počasneje zorijo, v primerjavi s hitro rastočimi plodovi, toplejši, zato lahko na zimski jedilnik umestimo tudi korenje, peteršilj in zeleno.

Telesno temperaturo pa dvigujejo tudi gomoljasti plodovi kot so: čebula, repa, krompir, gobe in grah. Grah ne samo da zadržuje toploto, ampak je beljakovinsko bogato živilo, gobe pa vzpodbujajo rast krvnih telesc, ter so dokaj zdrave (seveda užitne).

Začimbe s katerimi po eni strani obogatimo okus živil, sekundarno pa vplivajo na rast telesne temperature so:

Cimet: greje ledvice, izboljša prebavo in krvni obtok, ter je odličen antiseptik. Lahko je odlična alternativa sladkorju.

Hren: odličen antiseptik, ki čisti respiratorni sistem. Če ste ljubitelj mastne prehrane, obroke obogatite s hrenom, ki lajša prebavo. Hren je tudi z vitaminom C bogato živilo.

Čili: izjemno pekoča začimba, ki odlično deluje na prebavni trakt in detoksikacijo telesa. Tudi čili vsebuje veliko vitamina C. Bodite previdni, dotikanje občutljivih delov telesa (oči, spolovila) znajo privabiti solze na lica. Čili je sestavina nekaterih razpršil za samoobrambo.

Ingver: je odličen antiseptik in antioksidant, ki dobro vpliva na krvni obtok. Lahko ga skuhamo kot čaj.

Poper: antiseptik in antioksidant, ki daje instant občutek toplote. Uporaben je kot začimba različnih jedi.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Zanimiva dejstva o sanjah

8 novembra, 2012 0