Monday, June 17, 2024

Povišan holesterol zdravju že nekaj let predstavlja resno grožnjo. Po spoznanju, da poznamo tako dober HDL kot slab LDL holesterol (odkrili smo že tudi tretji tip holesterola,  vendar še ne poznamo njegovega vpliva na zdravje), nam je percepcijo holesterola  še nekoliko bolj zameglilo.


Zaželene mejne vrednosti holesterola v krvi znašajo:

  • Skupni holesterol: manj kot 5 mmol/l
  • Holesterol LDL: manj kot 3 mmol/l
  • Trigliceridi: manj kot 1,7 mmol/l
  • Dober holesterol HDL pri moških: več kot 1 mmol/l
  • Dober holesterol HDL pri ženskah: več kot 1,2 mmol/l

Kljub temu, da na tržišču obstajajo številni farmakološki pripravki, ki uspešno znižujejo holesterol v krvi, pa se lahko višjim vsebnostim uspešno zoperstavimo tudi z zdravo prehrano.

Avokado vsebuje številne mono- nenasičene maščobne kisline, olivno olje znižuje vsebnost LDL holesterola, obenem pa zviša vsebnost HDL holesterola v krvi.

Skoraj enak učinek dosežemo z grahom. Zgolj pol skodelice graha kar za 8% zmanjša absorpcijo holesterola iz zaužite hrane.

Temna čokolada okrepi vrednosti HDL holesterola.

Črno vino vsebuje antioksidante, ki znižujejo vsebnost slabega LDL holesterola, v zmerni količini pa alkohol poveča vsebnost HDL holesterola. Kozarček črnega vina na dan, nas torej ne more ubiti.

Zajtrk je ključen dejavnik za ravnovesje holesterola v našem organizmu. Najboljša izbira je ovsena kaša. Betaglukan v ovseni kaši bo samo v mesecu in pol dni za 5% znižal vrednost slabega holesterola.

Meso tun in lososov vsebuje ogromno omega – 3 maščobnih kislin, ki povečujejo vsebnost HDL holesterola, blagodejno preprečuje bolezni srca in demenco. Priporočamo jih vsaj enkrat tedensko.

Z omega – 3 maščobnimi kislinami pa so bogati tudi številni oreščki. S čisto vestjo jih lahko mirno uživate med obroki.

Holesterol spada med bolezni sodobnega časa, vendar se ga brez težav pozdravi tudi s pomočjo narave. Poleg ustrezne prehrane, ne pozabite na vsakodnevno telesno aktivnost.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Okusen sok za energijo in zdravje

28 januarja, 2015 0