Thursday, February 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Živila, ki blažijo kronično utrujenost

By 0 369 Views

Pomanjkanje energije štejemo med najpogostejše težave ljudi, ki živijo s pospešenim tempom življenja. Vsi, ki se borijo z usklajevanjem vseh dnevnih obveznosti povezanih z delom, družino in prijateljem, se pogosto počutijo preutrujeno, ker za vse aktivnosti trošijo ogromne količine energije.


Za najboljšo strategijo zmage nad utrujenostjo šteje razdelitev dnevnih obrokov na več manjših. Če v strategijo vključimo še določena živila, bomo utrujenost lažje premagali, ter se hitreje okrepili.

Vitamin B – več energije manj stresa

Ovsena kaša je živilo, ki ga postavljamo na prvo mesto. Vsebuje ogromno glukoze in vlaken, kar pomeni, da telo dlje časa oskrbuje z energijo. Bogata z vitaminom B povečuje intenzivnost energije in zmanjšuje stres. Družina vitaminov telesu pomaga pri pretvarjanju ogljikohidratov v energijo.

Kava je najpriljubljenejši energetski napitek ljudi širom sveta. Kofein preprečuje delovanje kemikalije adenosina, ki drugače ovira delo neurotransmiterjev pri oskrbovanju telesa z energijo. Hitra pomoč pri premagovanju utrujenosti je zaužitje skodelice črne kave, ki že po nekaj trenutkih poveča našo delavno aktivnost. Če s kavo pretiravamo, bo učinek ravno nasproten.

Leča se je prebila na tretje mesto v skupini živil, ki dolgotrajno oskrbujejo telo z energijo. Vsebuje ogljikohidrate, obilico proteinov, vlaken, vitaminov, železo, magnezij, cink, kalcij, kalij in baker.

Voda – najboljši energetski napitek

Voda je del važnega procesa oskrbovanja telesa z energijo. Omogoča prebavo, absorbcijo in prenos pomembnih nutrientov. Vsi procesi se odvijajo počasneje, če organizem nima dovolj vode. Telo se muči, mi pa se počutimo izčrpani, zato ne pozabite na dnevno izpito količino vode (1,5 – 2L).

Bananin sladkor je lahko prebavljiv ogljikohidrat. Poleg tega so banane nasitne in bogat izvor kalija, ki je izrazito pomemben za normalno delovanje živcev in mišic. Za razliko od nekaterih drugih sestavin, se kalij ne kopiči v telesu, zato lahko njegova vsebnost močno niha. S kalijem bogata živila so še jabolka, grozdje, breskve in ananas.

Bioaktivni kakav

Zahvaljujoč številnim bioaktivnim sestavinam med odličen vir energije štejemo tudi čokolado. Izboljšuje apetit in uravnava prebavo. Zaradi velike vsebnosti sladkorja in maščob, jo je priporočljivo uživati v zelo majhnih količinah. Pogosteje uživajte čokolado z višjim odstotkom kakava, ker vsebuje manj kalorij, ter več antioksidantov.

Oreščki so bogati z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, ki blagodejno in poživljajoče delujejo na psihično stanje. Za razliko od sira, margarine in masti, ne znižuje količine kisika v krvi. Pomanjkanje kisika v krvi nas dela letargične (nenehna zaspanost, huda izčrpanost).

Če čutite pomanjkanje energije in nenehno utrujenost, poskušajte v svoj jedilnik vriniti omenjena živila. Jejte manj, vendar pogosteje. Redna telesna aktivnost je prav tako učinkovit polnilec za vaše iztrošene »baterije« in omogoča lažje spoprijemanje z vsakodnevnimi izzivi.