Friday, February 23, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Živila, ki preprečujejo zadrževanje vode

By 0 1967 Views

Skoraj vsak je že kdaj čutil »napihnjenost«, kot glavni vzrok temu pa pripisujemo zadrževanju vode v telesu, ki pa ga povzročata slaba in preslana hrana. Hitra hrana in jedi, ki so presoljene delujejo tako, da telo v področju trebuha in sklepov prične zadrževati vodo.


Poleg neprimerne prehrane napihnjenost povzročajo: dolgo stoja na nogah, vroče vremenske razmere, lahko se pojavi tudi kot rezultat stranskih učinkov nekaterih zdravil, kot simptom določene bolezni, ali kot hormonsko neravnotežje pri ženskah. Vseeno lahko z določenimi spremembami prehranjevalnih navad zmanjšamo negativne vplive, ali pa jih celo popolnoma odstranimo.

Izogibajte se konzervirani hrani

Glavni občutek napihnjenosti povzroča natrij v soli. Zaradi tega je potrebno zmanjšati potrebe po slani hrani. Največ soli vsebuje predelana hrana (konzervirana hrana, salame, paštete, hrenovke…), katere uporabo omejimo, ali pa jo popolnoma odstranimo z našega jedilnika.

Zaradi napihnjenosti in oteklih sklepov trpijo tudi dehidrirani ljudje. Za ljudi, ki ne pijejo dovolj tekočine je pomembno, da pričnejo v organizem vnašati več vode. Zadrževanje vode v organizmu povzroča tudi izpostavljenost visokim temperaturam v zaprtih prostorih in to prav zaradi dehidracije. Poleg vode so odličen izbor napitkov sadni sokovi in zeliščni čaji.

Poskusite nove začimbe

Sol ni edina začimba s katero izboljšamo okus hrani. Obstaja veliko vrst začimb (limona, čebula, česen, rožmarin, paprika in veliko število rastlinskih začimb), ki ne da samo izboljšajo okus hrani, ampak telesu nudijo številne koristne sestavine.

Tudi sveže sadje in zelenjava delujejo kot naravni diuretiki, ki pomagajo pri izločanju viška tekočin ne da bi porušili ravnotežje elektrolitov v telesu. Največji vpliv na to delovanje povzročijo agrumi, melone in lubenice. Poleg tega, da preprečujejo nabiranje vode, omenjeno sadje vsebuje kalij, ki je za zdravje organizma zelo pomemben mineral.

Zelena in korenje kot diuretika

Z uživanjem zelenjave bogate z minerali, vitamini in antioksidanti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje, ne moremo zgrešiti. Vseeno pa ima določena zelenjava močnejše diuretično delovanje, npr. zelena zelenjava kot sta zelje in solata, kumarice, paradižnik, paprika, zelena, čebula, korenje…

Če imate težave z zadrževanjem vode v telesu, poskušajte spremeniti način prehranjevanja. Najpogosteje in najverjetneje je težava nastala prav zaradi slabega izbora hrane.