Monday, July 15, 2024

»Predložena regulativa EU, ki jo trenutno ocenjuje Evropski parlament, vsebuje nasvete za ciljne skupine podvržene negativnim vplivom živega srebra v ribjih proizvodih,« je zapisano v njihovem poročilu.  


Iniciativo je podprl tudi Evropski urad za okolje (EEB), ki je potrdil, da bi morali nujno zaznamovati določene ribje proizvode.  

Evropska komisija želi obveščati o tveganju vnosa živega srebra v organizem. Vse članice EU bi morale dobiti vse relevantne informacije in na ta način sestaviti nasvete za svoje potrošnike, ki imajo pravico do konkretnih informacij.  

Komisija je poseben poudarek namenila nosečnicam in doječim materam, ki tedensko ne smejo zaužiti več kot eno porcijo plenilk (sabljarica, morski pes, ščuka, postrv…).

Poleg tega starše opozarjajo, da otroci ne bi smeli zaužiti več kot dve pločevinki tune na teden.  

Takšna nevarnost preti zaradi izpostavljenosti morskih rib kontaminaciji z živim srebrom, v svojem poročilu obveščajo ekologi.  

Poročilo ameriške agencije za zaščito okolja USEA pravi, da uživanje rib predstavlja daleč največji izvor živega srebra, ki ga organizem dobi skozi prehrano.  

»Okuženost rib z živim srebrom predstavlja globalen problem zaščite javnega zdravja,« pravi Michael Bender soavtor poročila.  

Poročilo poudarja, da je tveganju najbolj izpostavljena populacija, ki na glavo prebivalca zaužije največ rib.  
 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Razvoj dojenčka: 1. mesec

13 junija, 2012 0