Saturday, May 25, 2024

Dr. Gretchen Tietjen z Medicinskega centra univerze v španskem Toledu je skupaj s svojimi kolegi pri pacientih, ki so obiskovali kliniko za glavobole, izvedla anketo.


V anketi je sodelovalo 1.384 pacientov z migreno, cilj raziskave pa je bilo odkritje mogoče zlorabe v otroštvu.

Znanstveniki so v poročilu zapisali, da so bili pacienti z migrenami, v primerjavi z ljudmi brez glavobolov, v otroštvu pogosteje žrtve zlorab. Tisti, ki so zlorabe priznali so imeli še druga bolezenska stanja kot npr. iritabilno črevesje, sindrom kronične utrujenosti, fibromialgijo in artritis.

Ljudje, ki so bili v otroštvu zlorabljeni, še posebej zanemarjeni in emocionalno ali psihično trpinčeni, so imeli v kasnejšem življenju veliko višje tveganje za razvoj kroničnih migren.

Rezultati te in drugih raziskav so pokazali: kljub temu, da je zlorabljanje otrok v otroštvu povezano z depresijami, ta ni vzrok za višje tveganje številnih bolezenskih motenj v kasnejšem življenju.

Dr. Tietjen je poudarila, da migrena pogosto napoveduje druge bolezenske motnje in predlagala različne preventivne metode npr. bihevioralne terapije, da se problem prepreči še preden se popolnoma razvije.

 

Sorodni članki: 

 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Premagajte utrujenost

13 junija, 2012 0