Saturday, May 25, 2024

V zadnjih letih za rakom letno zboli nekaj več kot 12.000 Slovencev, okoli 6.500 moških in 6.000 žensk. Rak vsako leto pokoplje 5.700 prebivalcev, od tega 3.200 Slovencev in 2.500 Slovenk. Kljub statistično grozljivim podatkom, pa se odstotek preživelosti bolezni, tako pri moških kot ženskah, izboljšuje.


Zadnje raziskave so potrdile, da je 2/3 onkoloških obolenj naključnih, kljub temu pa lahko tveganje obolenj precej znižamo. Poleg starosti, so največji dejavniki tveganja onkoloških obolenj še kajenje, prekomerna telesna teža, pomanjkanje telesne aktivnosti in pretirano uživanje alkoholnih pijač.

Zdrav življenjski slog

Z upoštevanje smernic zdravega načina življenja lahko zmanjšamo tveganje razvoja številnih oblik in tipov rakavih obolenj. Tveganje znižamo s pomočjo:

 • Uravnotežene zdrave prehrane
 • Vzdrževanjem primerne telesne teže
 • S pitjem manj alkoholnih pijač
 • Prenehanjem kajenja
 • Z zaščito kože pred s sončnimi žarki izzvanimi poškodbami

Uravnotežena in zdrava prehrana

Zgodbe o zdravih dietah, ki preprečujejo razvoj raka predstavljajo udarne članke številnih medijev. Številne raziskave o korelaciji prehrane in razvojem onkoloških obolenj samo še podžigajo domišljijo mnogih avtorjev. Raziskav in interpretacij na to temo je res zelo veliko. Človeško telo sestavljajo tkiva približno 200 različnih tipov celic, zanimivo pa je, da je zgolj polovica biokemičnih procesov v celicah univerzalnih, ostala polovica je individualna za vsako vrsto celic posebej. Tako raka ne moremo enostavno pripisati zgolj neuravnoteženi prehrani, različnih dejavnikov (okoljski, ekonomski, rasni, genetski, zdravstveni, dedni, infektivni…), ki dolgoročno vplivajo na razvoj malignih celic je enostavno preveč. Hrana je zgolj delček v mozaiku celotne slike.

Neuravnotežena prehrana, v kombinaciji s pomanjkanjem gibanja, pa seveda spada med ključne dejavnike tveganja razvoja kardiovaskularnih obolenj, razvoja diabetesa tip 2, visokega krvnega tlaka, višje vsebnosti t.i. slabega holesterola v krvi…, po drugi strani pa ne spada med najbolj ključne dejavnike tveganja razvoja raka.

Nobeno posamezno živilo ali prehransko dopolnilo ne more preprečiti razvoj raka. Splošno raziskave kažejo korelacijo med uživanjem določene skupine živil (ne posameznim živilom, vitaminom ali hranilom) in nižjim tveganjem razvoja rakavih obolenj.

Uravnotežena zdrava prehrana lahko zmanjša tveganje razvoja raka. Jedilnik uravnotežene diete mora vsebovati:

 • Ogromno sadja in zelenjave: vsaj petkrat na dan
 • Kosmiči, riž, krompir, testenine in druga živila, ki vsebujejo škrob: najboljša izbira so polnozrnata žita, ki vsebujejo veliko vlaknin
 • Nekaj mesa, rib, jajc, fižola ali ostala proteinsko bogatih živil
 • Na jedilniku ne pretiravajte z mlekom in mlečnimi izdelki, ni pa jih potrebno iz jedilnika popolnoma izriniti
 • Izogibajte se z rafiniranim sladkorjem bogatim živilom, trans-maščobnim kislinam, rdečemu mesu in mesno predelanim izdelkom

Uravnotežena dieta bo zagotovila potrebo po vseh hranilih, ki jih za nemoteno delovanje potrebuje tkivo  vseh 200 tipov celic, ki sestavljajo človeški organizem.

Vlakna

Uživanje vlakninsko bogate prehrana zmanjša tveganje razvoja raka na črevesju. Vlakna, ki jih človeško telo ne more presnoviti, poskrbijo za zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje.

Z vlakni bogata živila so: polnozrnata žita, kosmiči in riž. Odličen vir vlaken so še stročnice, sadje in zelenjava.

Rdeče in predelano meso

Meso je odličen vir beljakovin, vitaminov in mineralov, kot sta železo in cink, vendar so raziskave pokazale, da je pogosto uživanje rdečega in predelanega mesa povezano z višjim tveganjem razvoja raka na debelem črevesu.

V skupino rdečega mesa spada tako govedina, svinjina, kot jagnjetina. Predelano meso vključuje slanino, klobase, salame, šunko… Varno uživanje rdečega mesa se ustavi pri številki nekje do največ 100g zaužitega mesa na dan.

Beta karoten

Beta karoten pogosto najdemo kot sestavino v številnih prehranskih dopolnilih. Ta antioksidant, ki se v telesu pretvori v vitamin A, pa je pri kadilcih povezan z višjim tveganjem razvoja pljučnega raka. Podobno velja za azbestu izpostavljene posameznike. Prav tako je pretirano uživanje beta karotenskih prehranskih dopolnil povezano z višjim tveganjem razvoja raka pri ostali populaciji.

Zdrava telesna teža

S prekomerno telesno težo se spogleduje več kot 60% Slovenk in Slovencev. Debelost pa je pomemben dejavnik razvoja nekaterih onkoloških obolenj:

 • Črevesni rak
 • Rak trebušne slinavke
 • Ezofagealni rak
 • Rak na dojki
 • Rak na maternici
 • Ledvični rak

Vzdrževanje zdrave telesne teže zmanjša tveganje razvoja malignih celic.

Alkohol

Prekomerno uživanje alkoholnih pijač je povezano z višjim tveganjem razvoja nekaterih oblih raka, vključno z:

 • Rakom ustne votline in jezika
 • Rakom na žrelu in grlu
 • Ezofagealni rakom
 • Kolorektalnim rakom pri moških
 • Rakom na dojki

Pogosto sodeluje še pri razvoju drugih malignih obolenj, kot sta npr. kolorektalni rak pri ženskah in rak na jetrih.

Ženske ne bi smele popiti več kot dve do tri enote alkohola na dan, moški ne več kot tri do štiri enote na dan.

Enota: 0,5 litra piva, 2 dl vina, 0,5 dl žganja

Kajenje

Skoraj 90% vseh pljučnih rakov je povezano s kajenjem, poleg tega je kajenje odgovorno za četrtino vseh z njim povezanih smrti. Opustitev kajenja močno zmanjša tveganje za razvoj raka. Prej kot prenehate, večji je vpliv. Posamezniki, ki so s kajenjem prenehali pri tridesetem letu, živijo enako dolgo kot nekadilci, v kolikor kajenje opustite pri petdesetih letih, še vedno lahko popravite vsaj polovico s kajenjem povzročene škode.

Sončenje

Skrb o pravilnem sončenju in zaščiti pred nevarnimi sončnimi žarki je pomembna preventivna metoda preprečevanja kožnega raka. Smernice:

 • V poletnem času se med enajsto in tretjo uro popoldan ne izpostavljajte sončnim žarkom
 • Izogibajte se sončnim opeklinam
 • Nosite majico in sončna očala
 • Poskrbite za zaščito svojih otrok
 • Uporabljajte sončno kremo z zaščitnim SPF faktorjem okoli 20

Opazujte stara kožna znamenja in skrbno spremljajte pojav novih (z leti se število ‘lepotnih’ znamenj na koži povečuje). Ob pojavi nenormalnega znamenja se odpravite po zdravniško pomoč. Zdravljenje zgodnjih predrakavih kožnih sprememb je veliko bolj enostavno in uspešno.

Telo za proizvodnjo vitamina D potrebuje sončne žarke. Vitamin D je pomemben dejavnik za zdravje kosti. Že samo deset do petnajstminutna izpostavljenost sončnim žarkom bo zagotovila vse organske potrebe po vitaminu D. Preberite si več o vitaminu D.

Telo

Pomembno je, da dobro poznate svoje telo, ter takoj prepoznate morebitne spremembe, kot so bulice ali nepojasnjene krvavitve. Zgodnje odkrivanje sprememb in pravočasno zdravljenje močno povečata uspešnost zdravljenja in možnost preživetja raka.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Živila za zniževanje holesterola

28 januarja, 2015 0