Tuesday, February 27, 2024

Čeprav veste, da bo nekega dne vaš otrok poskusil alkohol, mogoče celo cigareto, da bo enkrat rekel, da želi na tisti, tapravi žur, na to niste pripravljeni. In ko nastopi dan, ko vaš otrok pridno zrase in doseže puberteto, je čas, da se o tem z njim pogovorite. Zavedajte se, da bo preizkušal meje in da za to niste krivi vi. Pa svojemu najstniku sploh dovoliti na zabavo?


Vaš najstnik postopoma koraka v odraslo življenje in če ga boste pri tem ovirali, bo se uprl, upor pa bo situacijo samo poslabšal. Ne pozabite, da je, ko se otrok razvije in išče samega sebe, pomembno, da ima ob sebi dva starša. ki jima lahko zaupa. Odraščajočega najstnika je potrebno voditi, mu pokazati meje in, še pomembneje, pravo smer.

Ko slišite za prvo zabavo, ki bi se je otrok rad udeležil, seveda takoj pomislite na najslabše. Je otrok dovolj zrel, dovolj star? Koliko stvari gre lahko narobe in kaj vse se mu lahko zgodi … Verjemite, da niste edini, ki o tem tako razmišljate.

Nujno je, da zaupate otroku in da tudi on ve, da lahko računa na nas. Da vas lahko, če bo v težavah, mirne volje pokliče in prizna, kaj se je zgodilo, ne da bi se čutil dolžne skrivati določene dogodke samo zato, ker se vas boji. Po drugi strani pa je veljavna avtoriteta nujna. Postaviti morate jasna pravila.

POGOVORITE SE: pri tem bodite iskreni. Vprašajte ga o zabavi, s kom gre, kje bo potekala, kako dolgo in podobno.

POSTAVITE PRAVILA: nujno mu povejte, kakšno vedenje pričakujete od njega in kaj je za vas sprejemljivo. Prav tako se vnaprej dogovorite za uro odhoda iz zabave.

DOLOČITE POSLEDICE KRŠITVE PRAVIL: če želite, da bo upošteval pravila, morate določiti tudi posledice kršitve pravil. V primeru, da prekrši katerega izmed vaših dogovorov, naj ve, kaj ga čaka. Od tega ne odstopajte, saj vas bo v tem primeru pričel izigravati.

Kategorija:   Najstniki, otrok
Naslednji prispevek

POČITNIŠKO DELO OTROK: KDAJ IN ZAKAJ?

26 junija, 2019 0