Sunday, April 21, 2024


 

Radovednost in skrita želja za dvojčki je prisotna pri večini ljudi, kar se vedno zrcali v naši radovednosti, vprašanjih in odobravanju, ko v bližini srečamo nosečnico z dvojčki ali trojčki. Večplodno nosečnost lahko prepoznate na več načinov, od znakov in simptomov, z ultrazvočnim pregledom, ali s samim rojstvom. Opisali bomo nekaj znakov in simptomov večplodne nosečnosti.

Simptomi

Če nosite dvojčke se boste vprašale, ali so simptomi primerljivi z običajno nosečnostjo in v čem se od nje razlikujejo.
Večina mater dvojčkov pravi, da so nosečnost spremljali povsem običajni simptomi, ki pa so se podvajali. Večina se je pritoževala nad močnejšimi jutranjimi slabostmi in pogostim bruhanjem. Nekatere ženske spijo slabše, kot so za nosečnost pričakovale.

Velikost

Če se trebuh razvija in raste hitreje kot je normalno, bo zdravnik posumil na večplodno nosečnost. Pri vsakem pregledu bo preverjal rast maternice, ki je pri cca. 12. tednih večja kot pri enoplodni nosečnosti. To pomeni, da nosite dvojčke, ali pa je datum spočetja narobe izračunan.

Gibi

Nekatere matere, ki so nosile dvojčke pravijo, da so bili gibi v trebuhu podobni gibom hobotnice. Pritoževale so se nad gibi v vse smeri, kar lahko predstavlja enega od znakov večplodne nosečnosti.

Testi

Pogosto laboratorijski izvidi kažejo povišane številke ob testiranju nosečnosti, še posebej hCG teste in povišane AFP teste. Višje vrednosti od običajnih lahko kažejo na večplodno nosečnost.

Potrditev večplodne nosečnosti

Večplodno nosečnost potrdimo na več načinov. Najlažje jo dokažemo z zgodnjim ultrazvokom. Vedeti je potrebno, da ob preranem ultrazvoku obstaja možnost skritega ploda, kar se velikokrat pokaže kot napačna diagnoza. Ponavadi se zgodnjih ultrazvokov ne opravi, opravimo jih le, kadar nosečnost ne poteka po planu, krvavitve….

Ultrazvok uporabljamo za spremljanje in odkrivanje potencialnih težav kot so npr. sindrom izginulega ploda, večplodna transfuzija, težave z rastjo, itd. Med večplodno nosečnostjo se običajno opravi en ultrazvok na vsake tri mesece, če nosečnost spremljajo težave tudi pogosteje.

V času nosečnosti se pogosto pojavljajo intenzivni simptomi, ki nimajo veze z večplodno nosečnostjo. Veliko nosečnic, ki nosijo dvojčke ali trojčke, spremlja veliko manj značilnih nosečniških simptomov, kot so jih doživljale pri enoplodni nosečnosti.

Če vas navedeni simptomi napeljejo k misli, da nosite dvojčke ali trojčke, se posvetujte z vašim ginekologom, ki bo potrdil, ali ovrgel vaše sume. Ne zanašajte se samo na simptome in laboratorijske analize. S pritiskom na trebuh, z ultrazvokom pa zagotovo je večplodno nosečnost lahko odkriti.

Sorodni članki: 

Naslednji prispevek

Malo alkohola v nosečnosti povečuje inteligenco

13 junija, 2012 0