Saturday, June 15, 2024

Nekaj trme, joka, ugovarjanja in nasprotovanja je pri otrocih povsem običajno. Pa vendar včasih starši prepozno vidijo, da imajo v resnici težave z razvajenim otrokom. Preverite, kakšni so znaki, da je vaš otrok razvajen.


Pogosto se zmrduje nad stvarmi, ki jim niso všeč

Ste otroku kupili darilo, pa mu ni všeč? Ste za kosilo skuhali nekaj, kar ni bilo po njegovi volji? Ste organizirali izlet, na katerega ni želel? Če to pokaže z zaničevalnim odnosom in izjemno slabo voljo, je zelo možno, da je razvajen.

Ne razume besede ne

Razvajeni otroci preprosto ne poznajo besede ne. Če mudoločeno stvar prepoveste, mora vaš otrok to s spoštovanjem upoštevati. Če bodisi popustite vi bodisi vas ne upošteva on, je to lahko znak hude razvajenosti.

Ima močne napade jeze

Opažate večja nihanja razpčoloženja in pogoste nepojasnjene napade jeze? Otroci, ki so razvajeni, se hitro močno razjezijo – že ob najmanjši zavrnitvi.

Ne zna reči hvala

Se vaš otrok kdaj zahvali? Je vljuden? Se zna obnašati pred drugimi?

Noče deliti svojih stvari

Če je vaš otrok zelo zaščitniški do svojih stvari in jih noče deliti z nikomer, imate problem.

Ne zna pokazati empatije

Bodite pozorni na razvoj otrokove empatije, saj je ključnega pomena za normalen razvoj otroka. Če ne kaže kančka empatije, odklanja hišna opravila, muje vseeno, če koga prizadene, ali pa z ljudmi okoli sebe celo manipulira in jih ustrahuje, je zelo verjetno zelo razvajen.

 

Kategorija:   Obnašanje, otrok
Naslednji prispevek

Kakšni so dobri copati za otroke?

30 novembra, 2021 0