Monday, July 22, 2024
8 septembra, 2021

Znanost pravi: takšno vlogo ima seks v razmerju

By 0 950 Views

Vsi vemo, da je seks ključ, do dobrega partnerstva oz. trajne zveze. Če oba partnerja uživata v spolnem odnosu drug z drugim potem bo verjetno zveza lažje tekla, imela boljše pogoje za obstanek. Vemo pa tudi, da dolgoročne zveze s časoma vodijo na jug, kar je posledica zmanjšanja energije in tudi intimnosti. To vpliva na partnerstvo in tudi spolnosti.


V primeru, da zveza ne uspeva, kot bi si želeli, spolni odnosi ne bodo premenili zakonskega zadovoljstva; pravzaprav ga bo zmanjšalo. Strokovnjaki za duševno zdravje so sodelovali v anketah in odkrili, da se nekateri pari trudijo sprijazniti z zapleteno oziroma težavno zvezo ampak jo še vedno poskušajo rešiti s spolnimi odnosi. Veliko parov, ki imajo ˝krizo˝ si po prepiru omisli tako imenovani ˝jezni seks˝a ali pa ˝seks pobotanja˝ (ang make-up sex) . Spet drugi pari pa iščejo rešitve v najnovejših tehnikah ali predlogah iz medijev, knjig ali kakršnih koli delavnic.

Vsa ta dejanja so razumljiva, saj si vsi želijo rešiti svoj zakon. Ampak nekatera dejanja imajo napačno prizadevanje in odražajo širšo težavo. V času odraščanja oziroma adolescence sprejemamo, absorbiramo oz. spoznavamo površinske predstave o spolnih potrebah, vedenju in romantičnih odnosih.

Nasprotno pa dejanske izkušnje parov kažejo, da uspešen zakon ali partnerski odnos ohranjajo s pozitivno povezanostjo, ne samo čustveno ampak tudi spolno. Gradijo in živijo integriran odnos, ki združuje dobro komunikacijo, vzajemnost pri odločanju in zveznost za ustvarjanje in ohranjanje erotične energije v spolnem življenju para.

Raziskave so pokazale, da seks vpliva na dolgoročno zadovoljstvo v partnerski zvezi in jo tudi okrepi. Ugotovili so, da je spolno zadovoljstvo povišano še 48 ur po samem spolnem odnosu. Tisti, ki so čutili zadovoljstvo po seksu v naslednjih 48 urah, so poročali tudi o višjem zadovoljstvu po več mesecih.

Prav tako pa so ugotovili, da nekateri pari po seksu niso doživeli tega zadovoljstva. Še pomembneje pa je, da se je zadovoljstvo teh parov med začetkom študije in nadaljnjim spremljanjem, zmanjšalo v nekaj mesecih. Celo nekateri pari, ki so pred študijo poročali o začetnem zadovoljstvu, so doživeli med raziskavo manjši upad zadovoljstva.

Torej seks vpliva tako na vpad zveze ali pa jo lahko reši. Ampak nobena spolna tehnika, prizadevanje za oživitev strasti ne bo veliko pomagalo, ko vitalnost odnosa izginja. Če želimo ohraniti dober partnerski odnos je potrebna predanost ne samo spolna ampak predvsem čustvena.

Kategorija:   spolnost
Naslednji prispevek

Lahko med nosečnostjo uporabljam spolne igračke?

9 septembra, 2021 0